Med je vrlo važna hrana za trudnice, dojilje i decu u svim uzrastima – objašnjava dr Verica Milojković, predsednica Srpskog apiterapeutskog društva.
Potreba za gvožđem u trudnoći je dvostruko veća, pa se savetuje da se uzima tri puta dnevno, pola sata pre jela, i to po jedna do dve kašike šumsko-livadskog meda, rastvorenog u čaši vode.
Studije rađene u svetu pokazuju da uzimanje meda tokom trudnoće i dojenja poboljšava somatske i intelektualne funkcije deteta.
- Visokovredni šećeri u medu, sa organskim kiselinama, biljnim hormonima, eteričnim uljima, enzimima, vitaminima i mineralima - popravljaju apetit kod dece, stimulišu varenje. Prisustvo gvožđa, bakra i kobalta u medu, kojih nema dovoljno u majčinom mleku, kao i folne kiseline, popravlja sastav krvi, koriguje malokrvnost (povećava se broj crvenih krvnih zrnaca, kao i koncentracija hemoglobina).
Sadržaj minerala u medu varira zavisno od vrste: što je tamniji med, više je minerala, i obrnuto. Prosti šećeri - glikoza i fruktoza, kojim med obiluje, u ovom obliku se lakše resorbuju.
Koliko dugo posle carskog reza ne smete da zatrudnite? Ako prođe manje od ovoga veće su šanse za komplikacije
20 najlepših kratkih imena za devojčice: Roditelji ih obožavaju, imaju samo 3 ili 4 slova
Kako da se pripremite za porođaj? 7 važnih stvari koje treba da uradite na kraju trudnoće
Emilija čeka 7. sina, a dr Milošević otkriva: Jesu li neke žene predodređene da rađaju samo dečake?
Koje ukuse najviše vole bebe u stomaku? Evo i zašto trudnice treba da jedu čokoladu