Najefikasnije protiv karcinoma dojke je rano otkrivanje: Redovni pregledi garantuju do 90% izlečenja

Najeminentniji stručnjaci su na "Lepa&Srećna" konferenciji "Zdravlje žena Srbije" govorili o prevenciji raka dojke, načinima lečenja, dijagnostici, kao i statistici obolevanja, što je posebno važno kod žena koje planiraju porodicu.

Stefan Stojanovic/Stefan_Stojanovic

Pregled dojki je od ključne važnosti za žene u svakom dobu, ali poseban akcenat treba staviti i na one koje planiraju porodicu i trudnice. Iako se ne dešava često, ali ponekad i buduće majke mogu da saznaju da imaju rak dojke. Javlja se otprilike kod jedne od 3.000 trudnica, a češće kod žena od 32. do 38. godine.

Trudnoća ne uzrokuje rak, ali hormonske promene u trudnoći mogu da dovedu do bržeg napretka bolesti. Zbog bujanja grudi u toku trudnoće, ova bolest se teže otkriva, ali je od izuzetne važnosti da svaku promenu koju primetite saopštite svom lekaru, makar ona bila i potpuno bezazlena.

Na konferenciji "Lepa i Srećna" o prevenciji raka dojke ministar Lončar je naglasio da je, ukoliko se otkrije na vreme, lečenje karcinoma dojke je uspešno u više od 90 odsto slučajeva.

"Rak dojke predstavlja najčešći maligni tumor u obolevanju i umiranju kod žena u Srbiji, koji godišnje odnese više od 1.500 života žena. Zato je ova konferencija od izuzetnog značaja jer su podizanje svesti žena o značaju redovnih preventivnih pregleda i ranog otkrivanja raka dojke i informisanje o značaju skrininga uz aktivne mere koje sprovodimo suština borbe koju svi zajedno vodimo za smanjenje stope smrtnosti od ovog karcinoma," rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar na otvaranju konferencije.

Država Srbija započela je pre nešto više od deset godina program organizovanog skrininga raka dojke, čiji je cilj rano otkrivanje karcinoma dojke. Do sada je ovim programom, u okviru šest ciklusa organizovanog skrininga, pregledano skoro pola miliona žena, dok je otkriveno blizu 1.500 maligniteta među kojima ima i onih koje su planirale trudnoću. Nabavljena je najbolja dijagnostička oprema, veliki broj mamografa, kako bi se dodatno unapredila i razvila prevencija ovog oboljenja. Glavni cilj jeste povećanje obuhvata žena ciljne populacije uključenih u skrining mamografijom i uključivanje novih zdravstvenih ustanova u Nacionalni program organizovanog skrininga raka dojke, naglasio je ministar.

Kako je istakla Vesna Bondžić, predsednica Ženskog centra "Milica", od žena se mnogo očekuje - da prepoznaju simptome bolesti, da znaju gde da odu na pregled. Ona je govorila i o podršci koju žene dobijaju od okoline i partnera i navela podatak da, prema anketama koje je centar sprovodio, pet odsto žena ostane bez partnera tokom lečenja.

Dr Dušan Ristić, načelnik stacionara Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, istakao je da je statistika u Srbiji loša i zbog loših navika.

"Stil života se menja, a to ne primećujemo. Mamografija i preventivni pregledi svakako će smanjiti broj umrlih. Javnost mora da postane svesna da jedna od osam žena ima karcinom dojke, i kada se o tome priča, to postane normalnije", rekao je on.

Irena Petrović, direktorka WMG fondacije, naglasila je da je projekat "Prevencija kao garancija" pokrenut s jasnom vizijom - da podignemo svest o značaju preventivne zdravstvene zaštite.

"Živimo u vremenu kada medicina pruža neverovatne mogućnosti, ali ključ uspeha u borbi protiv karcinoma dojke leži u ranom otkrivanju i preventivnim merama. Nažalost, statistike i dalje pokazuju da mnoge žene prekasno dobijaju dijagnozu. Naša vizija je da pomognemo da se to promeni - da svaka žena u našem društvu bude informisana, osnažena i svesna koliko je važna briga o vlastitom zdravlju", rekla je ona.

Konferenciju su otvorili ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar, v.d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije doc. dr Milan Žegarac, direktorka WMG fondacije Irena Petrović i glavna i odgovorna urednica magazina Lepa&Srećna, Žaklina Milenković. Konferencija "Zdravlje žena Srbije" održana je uz institucionalnu podršku Ministarstva zdravlja, kao i partnera ovog događaja, kompanija "Galenika a. d.", "AstraZeneca", "Dunav osiguranje", "MediGroup" i WMG fondacije.