Jedanaestogodišnja devojčica postala je najmlađa osoba koja je rodila dete u Britaniji. Devojčica je zatrudnela sa 10 godina, a dete je na svet donela nakon 30 nedelja trudnoće.

I mama i beba su zdrave, ali je porođaj bio pravo iznenađenje za celu porodicu, koja nije ni znala za trudnoću.

"Bio je to veliki šok. Ona je sada okružena stručnjacima koji joj pomažu. Najvažnije je da su ona i beba dobro", rekao je izvor blizak porodici.

Doktorka Kerol Kuper rekla je da je ovo najmlađa porodilja za koju je ona čula.

2006. godine je dvanaestogodišnja britanska devojčica rodila dete, a posle toga se ista situacija desila i 2014. godine.

2017. godine je objavljeno da je jedanaestogodišnja devojčica zatrudnela, ali se o daljem ishodu trudnoće ne zna.

Kako tako mlada osoba može da zatrudni?

Doktorka Kuper ističe da pubertet sada dolazi ranije nego inače. "Prosečno doba kada devojčice ulaze u pubertet jeste 11. godina, ali se može javiti u periodu između 8 i 14", rekla je doktorka Kuper.

Ipak, moramo imati na umu važnu stvar. Iako devojčica uđe u pubertet u tom godinama, dobije menstruaciju i fizički može da zatrudni, to ne znači da ne postoje i određeni rizici. Prema rečima doktorke, povećan je rizik od male porođajne težine bebe, preeklampsije, prevremenog porođaja i mnogih infekcija.

Pored toga, zbog svih rizika, tinejdžeri često mogu napustiti i školovanje. Srećom, u poslednje vreme sve je manje tinejdžerskih trudnoća. Tome doprinosi i bolja edukacija dece o kontracepciji.