Prema novoj studiji, stalan porast kilograma nakon trudnoće može biti rezultat načina života koji uključuje to da pojedete sve što ostane iza vašeg deteta i provodite više vremena u sedećim aktivnostima, poput čitanja ili gledanja filmova sa ​​decom, kažu naučnici.

Olga Jakuševa, izvanredna profesorica na Univerzitetu Mičigen u SAD-u, započela je sa poređenjem težine žena sa decom i onih bez daece. U istraživanju na gotovo 30.000 žena koje su rodile između jednog i četvoro dece, istraživači su otkrili da se većina žena nakon porođaja nikada nije vratila telesnoj težini koju je imala pre trudnoće.

Međutim, njihova težina u periodu od godinu dana do dve godine nakon porođaja je bila gotovo identična onoj koju se moglo očekivati da bi vaga pokazala i da nisu rađale decu. Ipak, kada njihova decu postanu todleri, majke se počinju brže debljati u odnosu na žene koje nemaju decu.

Tipični porast kilograma za žene iznosi 1.94 kilograma godišnje, a istraživači su otkrili da žene koje imaju decu godišnje dobiju dodatnih gotovo pola kilograma.

Razlog zbog kog se mnoge majke više debljaju jeste posedica njihovog načina života, rekla je Jakuševa.

"Majke imaju tendenciju da stavljaju potrebe svoje dece na prvo mesto pa ne mogu vežbati ili se brinuti o sebi", rekla je.

Osim toga, debljanje bi moglo biti posledica činjenice da vole da pojedu sve ostatke sa tanjira njihove dece, kao i toga da puno vremena provode u sedećim aktivnostima sa decom, poput čitanja ili gledanja filmova.

Ipak, ova otkrića ne bi trebalo da  obeshrabre majke. Kako Jakuševa naglašava, "najvažnije je da su žene zdrave", piše Times Of India.

Pročitajte i...