Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zanimljiva istraživanja: Žene koje kasnije rode bolje odgajaju svoju decu

Bilo da rodite dete sa 20, 25 ili 40, važno je da ste u tom momentu zaista spremni na to. Najbolje vreme je uvek ono za koje se vi odlučite. Pogledajte šta su o kasnijem majčinstvu rekla istraživanja.

  Izvor: Foto: Shutterstock 611595212

Istina je da za većinu žena trudnoća s godinama postaje sve teža. Između ostalog, žene se rađaju s određenim brojem jajnih ćelija, a taj broj se s godinama smanjuje.

Osim toga, trudnoća nakon 35. godine dolazi sa nekim dodatnim rizicima od komplikacija, poput većeg rizika od hipertenzije, dijabetesa ili hromosomskih abnormalnosti kod novorođenčadi.

Povezane vesti

Povezane vesti

Iz istih razloga ženama se često savetuje da zatrudne u ranijim godinama života.

Neke studije, međutim, ukazuju na to da kasnija trudnoća ima i brojne prednosti, a čini se da je jedna od njih i ta da žene koje rode u kasnijim godinama bolje odgajaju svoju decu.

U poslednjih 20 godina smanjio se broj žena koje su postale majke u dvadesetim. Sve više i više žena odlučuje da ima decu kasnije u životu, a najčešći razlozi su karijera i kasnije stupanje u brak.

U studiji sprovedenoj u School of Business and Social Sciences na danskom univerzitetu otkriveno je da deca žena koje su rodile nakon 35. godine imaju neke dodatne pogodnosti.

Studija ukazuje na to da starije majke nisu toliko stroge u smislu nametanja telesne i verbalne discipline svojoj deci uzrasta od 7 do 11 godina. Kao rezultat toga, deca koja pripadaju ovoj starosnoj grupi pokazala su manje poteškoća u ponašanju i manje društvenih i emocionalnih poteškoća, prenosi Times Of India.

Ista studija je pokazala i da starije majke imaju bolji i stabilniji odnos sa svojom decom. Osim toga, nivo  zrelosti tih žena olakšava im da pobede stres tokom trudnoće i zadrže pozitivan stav dok odgajaju decu.

S godinama ljudi postaju sve bolji u rešavanju emocionalnih i mentalnih izazova, pa se tako bolje nose sa bilo kojom situacijom i usmeravaju svoju decu na bolji način. Svojim mališanima pružaju pozitivno psihosocijalno okruženje koje im pomaže da budu optimistični u životu.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica