Dvanaestogodišnji Sem Keuš zna koliko je pandemija bila teška za starije osobe. Mnogi stariji ljudi, poput njegovih bake i deke, mesecima nisu videli svoje porodice i sada predstoji borba za pronalaženje vakcina. 

Tako je učenik sedmog razreda iz Skarsdejla u Njujorku pronašao način da pomogne drugima koji možda nisu toliko snalažljivi na mreži.

Keuš je rekao za CBS da je prvi put video svog oca kako pomaže baki i deki i komšijama da zakazuju sastanke. "Već sam razmišljao o projektu za Bar Micvu i mislio sam da to ne može biti tako teško. Odlučio sam da im pomognem", rekao je.

Rekao je da je njegov projekat Bar Micva trebao da pomogne svojoj zajednici, i prvo je pomislio da će dati donaciju - a onda je shvatio da bi izgradnja veb stranice mogla da pomogne još većem broju ljudi.

Tako je prošlog meseca, koristeći Guglov obrazac, stvorio "Vaccine Helper", veb lokaciju koja Njujorčanima pomaže da utvrde da li ispunjavaju uslove i da dobiju sastanak za vakcinu.

Čim saznaju da ispunjavaju uslove, kvalifikovani Njujorčani mogu popuniti osnovne informacije potrebne za zakazivanje sastanka.

Na Keušovoj veb stranici se prikupljaju informacije i on rezerviše pojedinačne sastanke za vakcine za svaku osobu koja se prijavi.

Do sada je zakazao više od 1.600 sastanaka za kvalifikovane Njujorčane, a njegova veb stranica je brzo porasla. "To bi moglo potrajati dan ili dva, ali obično možemo da zakažemo sastanak za jedan dan", rekao je.

Pored pomoći starijim osobama da zakažu vakcinisanje, Keuš je takođe zakazao sastanke za neke nastavnike i ljude sa zdravstvenim stanjima zbog kojih su izloženi većem riziku.

"Svako ko ispunjava uslove može dobiti vakcinu [zakazivanje] od mene, ali ja više volim da mladi to rade sami, jer to najverovatnije mogu i sami. Sve što treba da urade je da provedu vreme osvežavajući tu stranicu", rekao je.

Pročitajte i...