Sara je pre 10 godina skoro umrla na porođaju, pa se nakon tog traumatičnog iskustva odlučila na sterilizaciju. Ipak, njen lekar je to odbio da učini.

Ova žena, inače majka troje dece, tvrdi kako je njen ginekolog odbio njen zahtev da joj podveže jajnike kako više ne bi mogla da ostane u drugom stanju uz obrazloženje da "jedna žena ne treba da donosi takve odluke bez muškrca".

Njena ispovest na Tiktoku, koja je podigla mnogo prašine i postala viralna, usledila je nakon što su žene na toj društvenoj platformi počele masovno da dele sopstvena iskustva o seksističkim izjavama koje su u životu čule ili doživele.

@bfeedingmomma

#sexist#mansplaining

♬ original sound - Sarah Jo

"Imala sam 27 godina i samo što sam rodila svoje drugo dete, kada sam došla na ideju da pitam ginekologa šta misli o ženskoj sterilizaciji, podvezivanju jajnika kao metodi kontracepcije", govori Sara Baski u svom videu.

Iako je ona kasnije rodila još jedno dete, tada je ozbiljno razmišljala o tom zahvatu, jer je tokom drugog porođaja umalo umrla. 

Lekar joj je odmah rekao da on to neće da uradi, a kada ga je upitala zašto dobila je ovakav odgovor:

"Zato što nisi u braku".

Ona je nakon toga upitala kakve to veze ima, a onda joj je objasnio da samo bračni par može doneti takvu odluku, a ne žena sama.

@bfeedingmomma

Reply to @alaskatimetraveler

♬ original sound - Sarah Jo

Ovaj je video brzo postao viralan, s više od milion pregleda sa hiljadama lajkova i komentara. Druge korisnice Tiktoka u šoku su komentarisale odluku i objašnjenje Sarinog ginekologa i, naravno, nisu bile srećne zbog nje.

"Pitam se bi li isto rekao muškarcu koji bi tražio vazektomiju", napisala je jedna, a Baski joj je odgovorila da ga je to i sama pitala.

"Zapravo je on sam mom partneru, koji mu je potvrdio da ne želimo više dece, predložio vazektomiju, i to uz komentar upućen meni, 'ako nas dvoje uopšte ostanemo zajedno'", kazala je autorka objave.

@bfeedingmomma

Reply to @itslarabeth

♬ original sound - Sarah Jo

Osam godina kasnije ponovo se porodila

Žena je objasnila i da bi tog ginekologa danas bez razmišljanja prijavila, ali da tada, pre deset godina, nije znala da se to može, a odgovorila je i na komentare onih koji su rekli da je doktor je očito bio u pravu kada ju je odbio, jer danas ne bi imala troje dece.

"Tada sam bila zrela za takvu odluku jer smo i sin i ja skoro umrli na porođaju", objasnila je Sara.

@bfeedingmomma

Reply to @jakethejakers

♬ original sound - Sarah Jo

Zato se, kaže, deljenjem ovoga privatnog iskustva zalaže za pravo svake žene da donese odluku, makar i pogrešnu, koja se tiče njenog tela.

"Moje telo, moj izbor. Nijedan mi muškarac ne može reći šta s njime smem, a šta ne smem da radim", zaključila je ova majka.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)