Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uroš, Ema, Milica ili Luka: Otkrijte koja su to najpopularnija imena u Srbiji

Milica Jovanović, Dragan Petrović, Zoran Nikolić... Pogledajte koja su to najčešća i najpopularnija imena u našoj zemlji.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ako se zovete, Milica Jovanović, Milica Đorđević ili Milica Petrović - vama nije lako. Ili, naprotiv, kada napravite grešku uvek možete da kažete da to niste vi uradili. Naime, najčešća ženska kombinacija u Srbiji glasi upravo tako.

Što se muškaraca tiče, nije Petar Petrović najčešće ime i prezime, već: Dragan Jovanović, Dragan Petrović i Zoran Nikolić.

Povezane vesti

Povezane vesti

Verovatno u nameri da prekinu tradiciju "običnih" imena današnji roditelji su odlučili da deci daju potpuno nova, koja nisu u tradiciji srpskog naroda. Mateo, Emil, Relja, Danijel, Luka, ali i Noa - trenutno su najpopularnija imena među beogradskim bebama.

Što se tiče devojčica, današnji roditelji ne vole dugačka imena, već ćerkama vole da daju nadimke. To su: Ema, Ena, Mia, Ela, Lina, Hana, Lara, Sara, Sijena, Lada, Kasja, Vila.

Proteklih godina je među roditeljima vladala pomama za imenom Nika, ali to više nije slučaj. Dakle, kada čujete da se neka žena zove Nika, odmah ćete znati da je rođena između 2005. i 2010. godine.

Nažalost, beogradski Zavod za statistiku, zbog zaštite ličnih podataka, više nema mogućnost da izlista najčešća imena koja su u prethodnom mesecu davali roditelji. Međutim, oni napominju da ne treba brkati "najčešća i popularnija" imena.

Prema zvaničnim podacima, najčešća imena su Sofija i Luka!

Jelena, Milica, Ljiljana, Marija i Ana vladale su Srbijom u 20. veku, a među muškarcima su to bili: Aleksandar, Nikola, Dragan, Milan i Zoran.

Početkom 21. veka najpopularnija ženska imena su bila: Milica, Jovana, Teodora, Katarina i Marija. Od muških to su bili: Luka, Nikola, Marko, Stefan i Uroš.

Poslednjih deset godina su najpopualrnije: Sofija, Dunja, Lena, Sara i Milica, a među dečacima: Luka, Stefan, Lazar, Filip i Vuk.

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica