Većina mališana obožava veče, a posebno vreme za kupanje. U kadi se pretvaraju da su sirene, obožavaju da se prskaju, igraju i uživaju.

Različite dodatke poput plastičnog posuđa i čašica, igračkica nose sa sobom i pune ih vodom, a onda se neretko dogodi da je i popiju. Roditelji se u tim trenucima trude da ostanu smireni, ali nikad nisu sigurni može li njihovoj deci da naškodi ispijanje vode u kojoj su mokraća, sapunica i prljavština.

Možete odahnuti, jer pijenje vode za kupanje u kojoj je mokraća možda zvuči odvratno, ali nije opasno.

"Urin je sterilna telesna tečnost i ne prenosi bolesti, ali problem može biti ako je u vodi sapunica", naglasila je doktorka Tricija Fener.

Zašto deca imaju potrebu uopšte da piju vodu u kojoj se kupaju? 

Stručnjaci kažu da je to način na koji istražuju svoje okruženje i uče o svetu. Oni ne razumiju da nije svaka voda za piće. 

Zaustavite dete kad krene da pije vodu za kupanje tako što ćete mirno, ali odlučno reći: "Ne, mi tu vodu ne pijemo. Voda za kupanje nije za piće." Možete da pitate dete je li žedno i želi li vodu iz slavine, a nakon toga mu pojasnite razliku.

Takođe, ako ne postižete željeni rezultat, napomenite mališanu da će njegovo ponašanje imati posledice. 

"Ako popiju vodu nakon razgovora, recite im da će završiti s kupanjem. Budite dosledni i na kraju ćete zaustaviti takvo ponašanje", savetuje Tricija Fener.

Ono na šta doktorka apeluje je da roditelji u situacijama kao što je kupanje uvek budu prisutni.

"Detetu koje je u kadi morate posvetiti punu pažnju. Tako ćete moći odmah da zaustavite neželjeno ponašanje, a dete neće na negativan način tražiti vašu pažnju i praviti nestašluke da bi je privuklo."

Važno je da znate i da je mokrenje u kadi potpuno bezazleno, ali obavljanje velike nužde je druga priča. Doktorka objašnjava da je to potencijalno štetno za zdravlje deteta i da kadu u tom slučaju odmah morate da ispraznite i očistite, kao i igračke, a nakon toga morate ponovno da okupate dete.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)