Postoje brojne drevne metode koje su naši preci koristili pokušavajući da saznaju da li će dobiti prinovu, a među njima našle su se neke za koje današnji istraživači kažu da nije primenjivana bez razloga.

Među egipatskim spisima koji se danas čuvaju u Univerzitetu u Kopenhagenu našao se i medicinski papirus ispisan oko 1400. godine pre nove ere, prema kom je za utvrđivanje drugog stanja dovoljno malo žitarica.

Naime, žena je trebalo istovremeno da mokri na semenje pšenice i ječma - ukoliko žitarice niknu, odnosno nabubre ili, uopšte, pokažu neki znak da se "primaju", postoji trudnoća, a ako do toga ne dođe žena nije u drugom stanju.

Današnji testovi za trudnoću,

za koje se takođe koristi urin, oslanjaju se na proteine koji detektuju hormon humani horionski gonadotropin (HCG).  

I to nije sve, već ovaj test pokazuje i pol deteta u slučaju eventualne trudnoće. Zapravo nicanje ječma ukazuje na to da žena nosi dečaka, dok nicanje pšenice pokazuje da na svet stiže devojčica!

Naučnici veruju da je staroegipatski metod bio toliko efikasan, jer povišeni nivoi estrogena u trudnoći, kojih ima i u urinu, mogu da podstaknu rast semenja.

Sudeći po pisanju američkog Nacionalnog zdravstvenog instituta, istraživanje sprovedeno 1963. godine pokazalo je da je ovaj metod pouzdan, jer je u čak 70 odsto slučajeva urin trudnica uistinu podstakao rast semenja!

"Mnoge ideje iz medicinskih tekstova drevnog Egipta ponovo se pojavljuju u kasnijim grčkim i rimskim spisima", rekla je dr Sofi Šidt sa Univerziteta u Kopenhagenu.

"Odatle su se širili dalje do srednjovekovnih medicinskih naučnih radova, a njihove tragove možete pronaći sve do predmoderne medicine."

Yumama vas, naravno, savetuje da trudnoću uvek potvrdite testom iz apoteke, a potom odlaskom ginekologu.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)