Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pad nataliteta ili bejbi bum: Kako je pandemija virusa korona uticala na potomstvo?

Da li je u svetu među parovima preovladao strah ili je ova godina bila podsticaj za proširenje porodice?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pandemija koronavirusa je uticala na živote svih nas, a ljudi sa svih strana sveta su iskusili kako je biti u karantinu. Na osnovu ankete roditeljskog foruma Mumsnet, izgleda da su mnogi parovi iskoristili vreme kod kuće za proširenje porodice.

Povezane vesti

Povezane vesti

Analiza foruma je otkrila da bi Velika Britanija mogla da ima značajan bejbi bum početkom 2021. godine.

Broj objava na forumu Mumsnet’s Conception, predviđen za roditelje koji čekaju bebu, bio je dvostuko veći nego u 2019. godini. Do aprila je bio oko 57 odsto veći nego u aprilu 2019. godine i ostao je visok do rane jeseni.

Istraživanje foruma Mumsnet, koje je anketiralo žene u Velikoj Britaniji, pokazuje da je jedna trećina trudnica rekla da je pandemija imala značajnu ulogu u njihovoj odluci da prošire porodicu.

Oko 30 odsto žena je reklo da im je pandemija dala više vremena kod kuće sa svojim partnerom, dok 30 odsto njih kaže da ih je ovogodišnja situacija podstakla da preispitaju ono što im je važno. Preostalih 33 odsto trudnica je izjavilo da ih je ova tragična godina naučila da ne treba da odlažu važne odluke.

"Posle grozne godine koju su svi imali, lepo je znati da će sledeća biti veoma radosna mnogim budućim roditeljima", rekla je Džasti Roberts, osnivač foruma.

Međutim, druga istraživanja otkrila su da se može dogoditi upravo suprotno. Istraživači u Italiji rekli su da bi finansijsko opterećenje koje je pandemija stvorila za porodice moglo dovesti do toga da roditelji odustanu od širenja porodice.

Zatvaranje škole i strah od odlaska u porodilište takođe bi mogli biti još jedan razlog zbog kojeg se roditelji odlučuju protiv drugog deteta, tvrdi se u istraživanju.

"Česte su tvrdnje da će pandemija rezultirati bejbi bumom. Parovi kako se tvrdi, provode više vremena jedni s drugima", rekli su istraživači sa Univeziteta Brokoni u Milanu.

U Sjedinjenim Državama natalitet je dostigao najniži nivo u poslednjih 35 godina.

Istraživanja procenjuju da će se natalitet u SAD smanjiti za još 7 do 10 odsto u 2021. godini.

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica