Elizabet i Liam su svojim plavo-smeđim očima svakodnevno u žiži interesovanja na društvenim mrežama. Naime, mama i dečačić imaju nesvakidašnju dijagnozu - heterokromiju.

Heterokromija predstavlja razliku u boji, najčešće očiju, ali može da bude i razlika u boji kose i kože. Smatra se da je ova dijagnoza posledica viška ili manjka melanina.

Ovo stanje je samo po sebi vrlo retko i ima ga manje od 200 hiljada ljudi u Americi. Posebnost ovog slučaja je to što se veoma retko prenosi sa generacije na generaciju. 

U Elizabetinoj porodici to nije slučaj. Zapravo ona i njen sin nisu jedini u porodici koji imaju ovu nesvakidašnju dijagnozu, sa stanjem heterokromije su rođeni i njen otac i brat.

Prema rečima lekara, heterokromija ne uzrokuje nikakve probleme, posebno ako se osoba rodi sa njom. Ipak, ovo stanje može biti pokazatelj da osoba ima druge poremećaje, poput pigmentacije. Heterokromija je češća kod životinja, posebno kod belih pasa i mačaka.

Međutim, Elizabet uživa u tome što se ona i njen sin razlikuju od drugih. Svojim jedinstvenim očima želi da pokaže drugima da je sasvim u redu biti drugačiji.

"Volim svoje oči jer su jedinstvene", rekla je Elizabet.

"Često sam u toku odrastanja nailazila na kritike i neprihvatanje moje rezličitosti. Moje oči oduvek su bile tema koja je interesovala druge, jer nisu navikli da viđaju ovakvu pojavu svaki dan. Sada mi je drago što koristeći društvene mreže mogu ohrabriti druge koji imaju isto stanje, a posebno one koji se stide toga", dodala je.

Iako majka i sin imaju isto stanje, kod svakog se drugačije manifestovalo. Dok Elizabet ima upečatljivo plave oči sa nijansama smeđe i crne, Lijamovo jedno oko je plavo, a drugo je uglavnom smeđe sa dva plava dela. Elizabeth ima petero dece, ali samo je Liam nasledio boju očiju na mamu.

Pročitajte i...