Dečak Mauri je suspendovan nakon što je učiteljica tokom onlajn nastave u njegovoj sobi videla pištolj. Incident se dogodio 11. septembra, kada je devetogodišnji Mauri Herison pokušao da skloni pištolj u spavaćoj sobi koju deli sa svoja dva mlađa brata. Tokom nastave, dečakov brat je ušao u sobu i spotaknuo se o pištolj koji je stajao na podu, navodi se u tužbi koju je porodica podnela Okružnom sudu Luizijane.

"Mauri je podigao igračku (pištolj), prislonio ga je uz telo i pomerio od svog mlađeg brata", izrečeno je u tužbi protiv učiteljice Župe Džeferson i dela školskog osoblja.

"Mauri nije usmerio igračku u ekran i smatra se da nije imao nameru da se situacija tako protumači. Nema dokaza da je Mauri uopšte bio svestan da je viđen", ističe se u tužbi. "Mauri je smatrao da radi ispravnu stvar i nije nameravao da se njegova igračka pojavi na ekranu računara." Ovaj incident doveo je do toga da je dečak suspenovan na šest dana zbog kršenja politike škole, koja izriče zabranu oružja u školi. Učiteljica koja je pomenuta u tužbi navodi da "misli" da ga je videla sa oružjem.

"Prislonio ga je stolicu, tako da se videla samo cev", navodi se u izveštaju, dodajući da je učiteljica pokušala da privuče dečakovu pažnju, ali nije mogla jer mu je računar bio utišan. Nakon ove situacije je bila primorana da kontaktira direktora.

Advokat porodice naglasio da je škola prvobitno razmišljala o udaljavanju dečaka iz škole, ali je tokom saslušanja 22. septembra odlučila samo da ga suspenduje.

Državni tužilac Luizijane Džef Lendri, rekao je da se sastao sa porodicom Maurija i da radi na njegovom slučaju, dodajući da je "užasno" što dečak nije dobio priliku da se žali za suspenziju.

"Mauri je bistar mladić koji ima sjajnu porodicu, dobio je suspenziju i nije mu omogućeno pravo na žalbu", istakao je tužilac. "Mauriju nije samo uskraćeno pravo na obrazovanje, već mu je uskraćena i prilika da objasni." S obzirom na to da se radi o dečaku crne rase, vlasti Luizijane smatraju da je reč o diskriminaciji. U tužbi su navedeni školski odbor, nadzornik, direktor osnovne škole, službenik za saslušanje i okružni pravobranilac. Porodica traži odštetu i traži da se dečaku dozvoli da nadoknadi gradivo koje je propustio kada je suspendovan.

Zapratite nas i na Instagramu!