Bilo da se u toku leta deca spuštaju niz tobogan, ljuljaju se na ljuljaškama ili se penju na penjalice, javna igra je od velikog značaja za svako dete. Nova studija otkriva da igrališta nude više od puke zabave i aktivnosti dece. Studije pokazuju da su parkovi i dečiji tereni mesta gde deca mogu da nauče više o prihvatanju ostale dece koja izgledaju ili se ponašaju drugačije od njih.

Istraživanja Međunarodne asocijacije proizvođača opreme za igrališta sprovedena su na 1000 roditelja. Zaključak istraživanja ukazuje da čak 92 odsto roditelja smatra da igranje u parkovima, terenima ili na bilo kom drugom mestu gde se nalazi veliki broj dece, pomaže im da prihvate različitosti, da dele jedni sa drugima i da razvijaju socijalnu inteligenciju.

9 od 10 ispitanika smatra da sponatana igra sa drugom decom na igralištu utiče na oblikovanje stavova i uverenja. Većina roditelja se složilo sa tvrdnjom da najveći pozitivan uticaj javnih igrališta utiče na razvijanje kognitivnh i emocionalnih sposobnosti kod dece. Interakcija, igra sa vršnjacima pomaže deci da shvate drugu decu, da upoznaju različite vrednosti, koje mogu biti primer dobrog ili lošeg. Takođe, uključivanje u grupu dece pomaže u prevazilaženju socijalnih prepreka, barijera i razvijaju se komunikacione sposonosti kod dece, a utiče i na samopouzdanje.

Uz igru deca uče kako se mogu razlikovati od drugih, prolazeći slične situacije sa vršnjacima različitih sposobnosti ili razmišljanja. Ove zajedničke aktivnosti i angažovanje stvaraju prisnost i osećaj zajedništva. Iskustva sa igrališta mogu doprineti deci da stiču određena znanja, odgovornosti, da postanu spremniji na rizik i da učestvuju u novim aktivnostima.

"Igrališta su često mesta na kojima deca mogu da upoznaju drugu decu različitih etničkih grupa i socioekonomskih statusa. Susreću se sa različitim vrstama roditeljskih struktura, od malena do sazrevanja i to im pomaže prilikom učenja, razvoja i prihvatanja različitosti", kaže doktorka psihijarije Lea Lis.

Povrh svega, 88 odsto ispitanika veruje da predstave na otvorenom pomažu deci da se nose sa mentalnim uticajima i socijalnim nepravdama. Ipak, više od 50 odsto anketiranih roditelja se slaže da je igra za decu danas važnija nego ikad. Srećom, postoji igra u kojoj deca mogu da se igraju od kuće i ona je veoma produktivna, posebno u vreme pandemije koronavirusa.

Zapratite nas i na Instagramu!