Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li godine majke utiču na inteligenciju deteta?

Naučnici su pokušali da dođu do zaključka u kojim godinama majke rađaju inteligentniju decu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Žene danas uglavnom rađaju kasnije nego što je to bio slučaj sa ženama pre nekoliko decenija, a razlozi za to su brojni. Kada će žena roditi zavisi od mnogo čega – kada je pronašla odgovarajućeg partnera, kada se ona oseća psihički spremno za dete. A da li godine majke mogu da utiču na inteligenciju deteta?

Ako je verovati istraživanjima, mogu. Sprovedene studije su pokazale da majke u tridesetim rađaju pametniju decu nego žene u dvadesetim ili četrdesetim.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 18.000 dece u Velikoj Britaniji pratilo je njihov razvoj, kako bi ispitali uticaj majčinih godina na inteligenciju dece.

Utvrđeno je da deca koju su mame rodile u tridesetim godinama imaju bolje kognitivne sposobnosti u odnosu na mališane čije su majke u dvadesetim ili četrdesetim.

Povezane vesti

Osim toga, pokazalo se da žene koje su decu rodile u četrdesetim u igri sa decom provode manje vremena nego neke mlađe majke, i njihova deca su sklonija gojaznosti.

"Žene koje prvo dete dobiju u tridesetim godinama uglavnom su obrazovane, bolje zarađuju, veće su šanse da su u stabilnoj vezi, vode zdraviji život, redovno idu kod lekara i trudnoće su planirane", kaže jedna od autorki istraživanja Alis Goazis.

Ona ističe da su, pak, starije majke manje sklone pušenju, one češće doje svoje bebe i češće im čitaju knjige.

Dakle, kada se sve sabere i oduzme, moglo bi se reći da u kojim god godinama rodite bebu, to ima svojih prednosti i mana. Tako da, ipak su najbolje godine za rađanje onda kada se vi osetite spremnim da budete roditelj.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica