Naučnici sa Kembridža otkrili su  da su pronašli redak gen koji nekim ženama, tačnijejednoj od sto, omogućava da ne oseti nikakav bol tokom porođaja, prenosi The Sun.

Dr Ivan St. Džon Smit, jedan od autora istraživanja rekao je: "Gen koji smo pronašli kod žena koje osećaju manji ili gotovo nikakav bol pri porođaju zapravo je 'defekt' koji utiče na živce, nešto kao prirodna epiduralna. Da bi se živci za bol 'uključili' potrebna je ogromna, jaka, snažna bol, odnosno trudovi."

Još jedan od autora istraživanja dr Majkl Li rekao je kako su proučavali grupu žena koje su rađale prvo dete, a nisu tražile nikakvo olakšanje za bolove. Imale su veću toleranciju na toplinu, hladnoću i pritisak.

"Stvarno je neobično kada žene ne traže nikakvo olakšanje, malo kiseonika, epiduralnu ili nešto dok se porađaju, pogotovo prvi put. Bilo je očigledno da ova grupa žena ima veći prag bola."

Tim je otkrio genetski kod KCNG4 koji služi kao, kako opisuju, 'vrata' i kontroliše signale koji se šalju u mozak vezano za bol. Potreban je jak bol kako bi se ta 'vrata' otvorila i kako bi žena onda bol i osetila, a onaj  pri porođaju nije dovoljno jak za to.

Zapratite nas i na Instagramu!