Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neobične školske metode: Meditacija kao kazna za nemirnu decu

U jednoj američkoj školi, meditacija se pokazala kao blagotvoran način kazne za mališane, a studije su potvrdile pozitivan efekat na celokupno zdravlje i blagostanje čoveka.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ako ste ikada bili kažnjeni u školi, i to na način da ste u miru i tišini morali razmisliti o svojim postupcima, onda sigurno znate kako takva kazna ne deluje. Sve o čemu ste u tom trenu razmišljali jeste da vreme kazne što pre prođe. 

Međutim, osnovna škola Roberta Kolemana iz Baltimora dosetila se nečeg drugog. Umesto da djecu kažnjavaju izolacijom ili razgovorom kod psihologa, učenike šalju u posebnu prostoriju koju nazivaju Soba svesne meditacije. Neposlušna deca tu sede i rade vežbe disanja ili meditacije, što im pomaže da se smire i fokusiraju. Takođe, tamo razgovaraju o onome što se dogodilo. 

Povezane vesti

Da je meditacija dobro rešenje potvrdile su i dve studije. Jedna od njih je tako predlaže vojnicima, kako bi se lakše nosili sa svim nedaćama kojima su svedočili. Druga je ,pak, studija otkrila da meditacija popravlja fokus i pažnju, zbog čega je postala deo raznih oblika psihoterapije. 

Osim meditacije, učenicima je u školi ponuđena i joga, kao i različiti drugi oblici rekreacije.

"Čovek nikada ne bi rekao da će ta deca zaista sjediti u miru i meditirati, ali oni to zaista rade. Meditirali su čak i pre odlaska na proslavu povodom Božića i znali su da će tamo dobiti poklone, a svejedno su pre toga odradili meditaciju", ispričao je Kirk Fillips, voditelj projekta. 

Nakon uvođenja ovog programa, broj dece s nepoželjnim ponašanjima je u opadanju, a smanjio se i broj izostanaka. Neki su od učenika naučili kako promeniti svoj život na bolje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica