Zbog svih radoznalih roditelja, nastao je jedan takav eksperiment! Njega je izvela majka i naučnica Taša Sturm, koja je odlučila da istraži šta se sve krije na ručicama njenog osmogodišnjeg sina i to posle igranja u prirodi u društvu njihovog psa.

Uzela je veliku Petrijevu šolju za proučavanje raznih kultura i drugih mikroorganizama i pritisnula dlan svog sina na nju. Fotografija koju je potom objavila šokirala je mnoge jer se nakon nekoliko dana čitava paleta bakterija i gljivica nalazila pred njom.

"Žute i narandžaste mrlje predstavljaju gljivice, za bele se tačke veruje se da su bacili - bakterije koje često nalazimo u vodi, prljavštini i stafilokoki, bakterije koje mogu biti uzrok raznim infekcijama."

Uprkos tome, doktorka se nije previše uspaničila. 

"To je za mene sve normalno jer sm tim stvarima svakodnevno izloženi. Koža nas štiti od mnogo toga lošeg. Kako biste imali jak imuni sistem, morate da budete izloženi takvim stvarima", poručila je.

"Gljivice nisu loše za zdravlje vaše dece, dezinfekcija dečjih ruku može da učiniti štete nego koristi, na primer razviti razne alergije. Njihovi imuni sistemi tako postaju jako osetljivi", rekao je dr Džek Gilber sa univerziteta u Čikagu.

Umesto dezinfekcije ruku, dajte svojoj deci da koriste dobri stari sapun sa toplom vodom.

"Blagi sapun i topla voda manje su štetni za celokupno zdravlje deteta nego razna dezinfekciina sredstva", objasnio je dr Gilber.