Jedanaestogodišnja Majli Veb ima redak oblik epilepsije. U danu može doživeti i do stotinu napada, a okidač za njih može biti čak i njen smeh. 

Majli ne sme biti sama, jer svaki napad može biti fatalan i rezultovati ozbiljnim oštećenjem mozga, ili uzrokovati da se uguši vlastitom slinom. 

Sve stvari koje rade njeni vršnjaci, poput proslava rođendana ili kupanja u bazenu, za nju su bile nezamislive, dok se u njihov dom nije uselio psić Elmo, koji može predvideti napad pre nego što se dogodi. 

Posted by Stuart Webb on Недеља, 02. април 2017.

Naime, trogodišnji Elmo, kovrdžavi bišon, prošao je obuku i s Majli će moći čak i u školu.

Uoči napada Elmo laje i tako upozorava roditelje da se približava napad, pa oni imaju vremena da se pripreme. Jednom prilikom devojčicu je izvukao iz bazena i tako sprečio njeno utapanje. 

"Od početka su nerazdvojni, kao pravi najbolji prijatelji. Elmo uvek sledi Majli. Jako je zaštitnički nastrojen, a uoči napada se unervozi i kraj nje je dok ne prođe. Kad ima napad, Majli jako slini, a Elmo je liže i čisti", ispričao je otac devojčice, Stjuart Veb.

Majli je 2017. godine podvrgnuta teškoj operaciji mozga kojom su lekari pokušali uticati na njene napade. Uklonili su joj 15 do 20 posto mozga kako bi smanjili učestalost napada. Operacija nije bila uspešna, ali pomogla je Majli s pamćenjem i koncentracijom, pa će sada iz škole za decu s posebnim potrebama moći da se prebaci u običnu školu.

Devojčici je epilepsija dijagnostikovana kad je bila stara samo četiri godine, a napade može doživeti bilo kada.

Posted by Stuart Webb on Четвртак, 26. март 2015.

"Nakon operacije napada nije bilo, ali nakon 29 dana ponovno su počeli da se događaju. Može ih imati i stotinu u danu, ali sada su lakše podnošljivi i nakon njih je umorna i pod stresom. Trebalo joj je par meseci da se oporavi", dodao je njen otac.

Lekari su je podvrgnuli testiranjima, kako bi pokušali da otkriju šta uzrokuje napade, ali bezuspešno. Nadaju se da će se pojaviti novi tretmani, kao i da će lekovi koji bi mogli da joj pomognu postati dostupniji.