Žongliranje između dece i karijere je ogroman izazov i za mame i za tate, ali u mnogim porodicama žene još uvek organizuju većinu kućnih poslova. Ovaj potpuni disbalans u podeli poslova ženama pravi ogroman izazov u stvaranju profesionalne karijere.

Biznismen bilioner Anand Mahindra je tvitovao ilustraciju koja svima otvara oči, nakon što je čuvao svog jednogodišnjeg unuka. Ilustracija pokazuje tri biznismena pripremljena na stazi za trku. Muškarci pred sobom nemaju nikakve prepreke, dok žene ometaju i odeća, i kuvanje, kao i poslovi održavanja kuće, još i pre nego što započnu pravu trku.

— anand mahindra (@anandmahindra) February 5, 2019

Mahindra je iskazao poštovanje svim zaposlenim ženama i obelodanio da njihov uspeh zahteva mnogo više truda nego što je slučaj kod muških kolega.

Ova ilustracija je postala pravi hit na društvenim mrežama. Mnogi su se zahvalili biznismenu na ovoj vrsti potvrde da žene imaju mnogo više obaveza i veću odgovornost kod kuće, nego njihovi partneri. Drugi su iskazali nadu da će ovo inspirisati mnoge porodice na promenu.

"Nadam se da će ova ilustracija ohrabriti mnoge muškarce da krenu napred i podele zaduženja sa suprugom", glasio je jedan od komentara.

Mnogo ima da se kaže o podeli kako fizičkih poslova, kao što su održavanje odeće, kuvanje, čišćenje, jednako kao i psihičkog napora, koji obuhvata planiranje i ostajanje na visini svakog zadatka zbog porodice. Teško je napraviti ravnomernu podelu 50:50, ali je dobar početak podeliti se.

Umesto potpune podele na onog ko održava kuću i onog ko izveštava, mislite o sebi kao partnerima koji imaju isti interes u odgajanju dece. 

"Možeš se pobrinuti o načinu na koji se dete oblači, a ja ću se pobrinuti da uradi domaći zadatak kako treba", izjavila je Šeril Zigler, psihoterapeut iz Denvera. "Parovima je potreban razgovor o tome šta im je važno za porodicu, kao i šta je bitno za njih kao ličnosti."

Kompromis i komunikacija su ključni. Na samom kraju, važno je prisetiti se da bi oba roditelja trebalo da budu u mogućnosti da postignu ciljeve kako kod kuće, tako i na poslu.