Državna škola "Park Community" otvara svoja vrata na Božić kako nijedno dete ne bi ostalo bez božićne večere.

Šezdesetak mladih i jednak broj odraslih i ove godine su uživali u ćuretini i prilozima u Hepširu.

Škola se nalazi u siromašnom predgrađu Lejt Park, a božićni ručak finansiran je donacijama dobronamernika i volontera među kojima je velik broj učitelja.

Lokalne kompanije platile su i poklone za mlade, kao i zabavni propratni sadržaj poput Deda Mraza, koji će im se pridružio u dvorcu za skakanje i igru.

"Božić stavlja pritisak na porodice s malim ili nikakvim prihodima. Na Božić ćemo ovako barem znati da su svi siti. Za neke je osnova Božića druženje s porodicom koje okuplja večera. To je i u našem fokusu", izjavio je direktor Kristofer Anders.

"Odlično je da neke škole otvaraju svoja vrata zajednici za praznike i svi mogu uživati u porodičnom okruženju. Svaka porodica bi trebalo da može da proslavi Božić kod kuće, ali neki, nažalost, to sebi ne mogu priuštiti", dodala je Alison Garnam iz organizacije "Child Poverty Action Group" koja se bori protiv siromaštva među decom.

U Velikoj Britaniji, jednoj od najbogatijih zemalja na svetu, jedan od pet stanovnika radi, ali ipak živi u siromaštvu, a taj problem ima uticaj na decu, na njihovo učenje, koncentraciju i ponašanje.