Nepoznate osobe sa lošim namerama, koje bi mogle da priđu i naude detetu su noćna mora svakog roditelja. Istina je da takvi ljudi postoje, a da se deca naivna, zato ih moramo naučiti kako da prepoznaju da li su u opasnosti. 

Pa čak i ako nisu dovoljno zreli da prepoznaju ili nisu sigurni, uvek možemo da ih naučimo određene trikove pomoću kojih mogu da otkriju o čemu je reč. Upravo to je uradila jedna jedanaestogodišnja devojčica iz Feniksa, i možda spasila sebi život.

Naime, dok je šetala sa drugaricom u blizini parka u Feniksu prišao joj je nepoznati muškarac koji je izašao iz belog terenca.

Rekao joj je da su njena braća imala saobraćajnu nesreći i da su ga njeni roditelji poslali po nju. 

Devojčica se u tom trenutku setila trika i hrabro odlučila da proveri da li muškarac govori istinu, a uradila je samo jednu jednostavnu stvar - neznanca je upitala - koja je "šifra".

Naime, sa roditeljima se ranije dogovorila koju reč će da koriste u slučaju da pošalju nepoznatu osobu po nju. 

Muškarac nije znao šta da odgovori i odvezao se.

"Svaka čast roditeljima ovog deteta koji su sa ćerkom o tome razgovarali i dogovorili sigurnu reč", rekao je za USA Today šerif Mark Lamb.

"Nadamo se da će ovaj primer da ohrabri druge roditelje da obave sa decom takav razgovor i naprave plan kako bi dete znalo šta da uradi u takvim situacijama", upozorio je.

Sigurna reč ili lozinka je sistem koji je osmislila Fondacija Morkombe koju je osnovala porodica Danijela Morkombea koji je nestao sa 13 godina. 

Zadatak ove fondacije je osmišljavanje preventivnih strategija koje uključuju: izradu liste pet odraslih osoba od poverenja, porodičnu lozinku, ne deljenje ličnih informacija...