Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upoznajte samohrane majke koje su odlučile da žive zajedno: 'Kada muž napusti kuću, vi u nju uselite prijateljice'

Kako izgleda život u 'rezidenciji samohranih majki' otkrivaju Dženet, Viki, Nikol koje su uspele da izgrade porodicu koja je im je nedostajala, a koja se zasnivala na emotivnoj podršci i uzajamnom razumevanju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dženet Hogart je u to vreme bila samohrana majka troje dece uzrasta od pet, tri i godinu dana.

"Uzbuđenje koje sam na početku 'života bez partnera' osetila, vremenom je prestalo. Onda je nastupio osećaj izolovanosti i pomislila sam da će to stanje trajati zauvek. "Borila sam se sa činjenicom da sam zamenjena nekom drugom ženom, i to me je izjedalo", navela je Dženet.

Međutim, sve se promenilo na bolje nakon jednog poziva njene prijateljice. Naime, Viki je takođe prolazila kroz težak emotivni i egzistencijalni period. Nakon razvoda, ostala je sama sa desetomesečnom devojčicom u kući koja je prodavala, jer kiriju sama nije mogla da plati. Kao privremeno rešenje, Dženet je predložila Viki da se sa ćerkicom useli kod nje.  

Ubrzo nakon toga, Dženet je srela Nikol koja je živela u blizini Londona i koja je imala sličnu sudbinu. 

Tako su ove tri samohrane majke rešile da osnuju "rezidenciju samohranih majki". Naredne dve godine njih tri i njihovo šestoro dece živeli su kod Dženet. 

Povezane vesti

"Bili smo porodica. Zajedno smo išli u nabavku, kuvali zajedno, jeli zajedno i međusobno se pomagali. Deca su se takođe odlično slagala."

Sada, nakon sedam godina Dženet je izjavila: "'Rezidencija samohranih majki' me je spasila. To nije čak bio neki veliki plan, već praktično rešenje u u tom trenutku. Sve tri smo odmah prestale da se osećamo usamljeno." 

Ono što je za Dženet bilo od presudnog značaja je to što je delila život sa osobama koje su imale razumevanje za ono kroz šta je prolazila. Razvod nakon jedanaest godina braka imao je veliki uticaj i na njen društveni život. "Prijateljice su uvek bile sa partnerima, a ja sama sa svojom decom. Ako bi neko od prijatelja video mog bivšeg muža sa drugom ženom, osećali su da to ne mogu da mi kažu. Situacija je bila prilično neprijatna".

Povezane vesti

"U našoj 'rezidenciji' znalo se ako neko prolazi kroz težak period. Delili smo i tugu i bes. Važno je da imate kome da pokažete kako se osećate, u suprotnom ova neprijatna osećanja će vam stalno praviti probleme u životu. 

"Vremenom, veoma brzo smo počele da gradimo porodicu, malo drugačiju od klasične. Naša zajednica se zasnivala na poverenju, nesebičnom deljenju, uzajamnom podržavanju. To je ono što jednu porodicu i čini. Bila je potpuna, nismo imale osećaj da nam neko nedostaje".  

Za Nikol je ovo iskustvo takođe bilo i više nego značajno. "Pre nego što sam srela Dženet imala sam osećaj da sam bila jedina razvedena žena. Zajednički život je pružio utehu i nama i deci kojima je to značilo zato što su imali priliku da vide da nisu sami i da još neko porlazi korz sličnu situaciju. 

"Ličilo je ne brak, samo mnogo bolje. Zajedno smo kuvale ručak svako veče. Svaka je imala svoju ulogu. Dženet je radila u kancelariji, Viki je kuvala a Nikole je spremala nedeljni ručak i čistila posle žurki. 

Povezane vesti

Dok su ove mame same izabrale da žive zajedno, njihova deca nisu što je moglo da izazove velike probleme. 

"Ono što nam je bilo najvažnije je to da li su naša deca podjednako kao i mi zainteresovana za ovu ideju. Trebalo je da izgradimo dom u kojem će se i oni osećati dobro. Samim tim što smo imale jedna drugu imale smo i emotivnu podršku što nam je omogućilo da budemo bolje majke", rekla je Dženet.

"Veslanje u Ričmondu, šetnja Hajd parkom i ostale aktivnosti koje samostalno inače ne bismo radile učinile su naša deca i sada u veoma dobrim odnosima.

"Sve tri smo imale različite stilove vaspitanja ali i pored toga uspele smo da se dogovorimo oko osnovnih stvari i da jedna drugoj iskreno kažemo ako nam nešto smeta. 

Nakon dve godine života u "rezidenciji za samohrane mame" Dženet je upoznala sadašnjeg muža Nelija. 

Povezane vesti

"Osećala sam se kao da moram od svega što sam do sada izgradila da odustanem, nije mi trebala nova veza, zato sam odlučila da usporim i dozvolim stvarima da se dese".

A onda je sve počelo da ide nekim svojim prirodnim tokom. Neli je zaprosio Dženet, Viki i njena ćerka su želele više komfora a Nikol je započela novu karijeru. Tako se njihov zajednički život privodio kraju. 

"Nije nam bilo svejedno ali osećale smo da je vreme da nastavimo dalje". 

Dženet, Viki i Nikol su i dalje veoma bliske. Viđaju se svake nedelje. "U Vikinom imeniku sam i dalje upisana kao 'žena'", našalila se Dženet. 

Dženet Hogart je danas autor knjige "Rezidencija samohranih majki" na kojoj između ostalog piše: "Kada vaš muž napusti kuću, vi u nju uselite prijateljice".

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica