Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bizarna pravila kraljevske porodice: Da li ste znali da Vilijam i Kejt nemaju starateljstvo nad svojom decom?

Vojvotkinja i vojvoda od Kembridža su ponosni roditelji troje dece, princa Džordža, princeze Šarlot i princa Luisa, međutim, oni nad njima nemaju staraterljstvo, a evo i zbog čega.

  Izvor: Foto: MATT HOLYOAK/CAMERA PRESS

Kejt Midlton i princ Vilijam su ponosni roditelji troje kraljevske dece - princa Džordža, princeze Šarlote i princa Luisa, ali oni zapravo nemaju legalno starateljstvo nad njima, zahvaljujući tristagodišnjem pravilu.

"Monarh ima zakonsko starateljstvo nad svojim maloletnim unucima", rekla je istoričarka Marlen Koenig za "News.com.au". "Ovo pravilo datira još od kralja Džordža I, koji je vladao oko 1700. godine, i zakon nikada nije promenjen posle toga."

Povezane vesti

Naime, kralj je to uradio zato što je imao veoma loš odnos sa svojim sinom, budućim kraljem Džordžom II, tako da je kralj bio zvanično staratelj svojih unuka. Ovaj zakon je donet 1717. i potvrđen ponovo 1772., ali od tada nije bio promenjen.

Ovo znači da je kraljica Elizabeta II bila staratelj princa Vilijama i princa Harija kada su bili maloletni, ali nije sasvim jasno ko je staratelj princu Džordžu, princezi Šarloti i princu Luisu, budući da su oni kraljičini praunuci. Kralj Džordž nije imao praunuke kada je zakon donet. Ipak, kada princ Čarls bude postao kralj, on će imati starateljstvo nad svojim unucima. Dakle, i deci princa Vilijama i Kejt Midlton, ali i bduućoj deci princa Harija i Megan Markl.

Povezane vesti

Za monarha, starateljstvo znači pravo da bude deo njihovog vaspitanja, obrazovanja, putovanja. Originalni zakon čak kaže da je monarh zadužen za obrazovanje i negu unučadi, da odlučuje koje će biti njihovo prebivalište i da vodi računa o njihovim brakovima.

Mi smo već videli kako ovaj zakon stupa na snagu kada su Vilijam i Hari bili maloletni. Princ Čarls je svojevremeno tražio dozvolu od kraljice da njegovi sinovi mogu elteti sa njim u Škotsku. Na primer kraljica nije dala dozvolu princezi Dajani da odvede svoje sinove u Australiju pred smrt.

Created: 2002.10.08 18.30.18
Foto: Profimedia

"Zvanično, njima je potrebna dozvola da putuju. Kraljica ima poslednju reč u roditeljskim odlukama poput te", dodala je Koenig.

Viševekovni zakon je, takođe, razlog zašto starateljstvo nad decom nije bilo uključeno u razvodima princa Čarlsa i princeze Dajane i princa Endrua i Sare Ferguson.

Povezane vesti

"Starateljstvo nije uključeno u papirima za razvod zato što oni zvanično nisu nikada ni imali starateljstvo nad svojom decom", objašnjava Koenig.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica