Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bolest majke odredila je njegov životni poziv: Priča o dečaku koji čini sve kako bi olakšao život svojoj mami

Debi iz Klivlenda je odmah posle rođenja svog sina Tarnera Montgomerija saznala da boluje od teške i neizlečive bolesti, međutim nije ni slutila koliko će im se životi promeniti kad to i saopšti svom sinu.

  Izvor: Foto: Profimedia

Lekari su joj odmah tada dijagnostikovali dermatomiozitis, autoimunu bolest koja utiče na kožu i kosti, a vremenom uništava mišiće na telu.

Tada su joj rekli da će simptomi vremenom biti sve gori i gori, i da će u jednom trenutku ostati paralizovana.

Debi je gubila na težini i iz meseca u mesec, iz godine u godinu bivala sve slabija. Ipak, nikada nije rekla svojoj deci šta joj se dešava i šta će se tek desiti.

"Do moje 15. godine ni slutio nisam da će moja majka završiti u kolicima, i da je to neizbežno jer svi ljudi koji pate od te dijagnoze do 40. godine ostanu paralizovani", kaže Tarner.

Debi je čekala da deca budu dovoljno zrela i odrasla da bi im saopštila strašne vesti. Odlučila je da to bude kada Tarner, kao najmlađi, napuni 15 godina.

To mu je preokrenulo ceo život i odredilo njegovu buduću karijeru.

On uskoro završava fakultet i specijalizuje se za bioinženjering, a upisao ga je kako bi pomogao majci. I ispostavilo se da je došao do neverovatnog otkrića - njegovoj majci dijagnostikovana je potpuno pogrešna bolest.

"Prvo mi je bilo nemoguće da ja ispravljam lekare koji imaju višedecenijsku karijeru. S druge strane, ja sam joj sin, ja sam taj koji je provodio noći lupajući glavu oko njenog medicinskog stanja i ja sam taj koji je po ceo dan sa njom. Nema lekara koji je zna bolje od mene, zašto onda ja ne bih uočio grešku?", pita se Tarner.

I ispostavilo se da je Debi godinama pogrešno lečena, i da zapravo boluje od jedne vrste mišićne distrofije. Lek i dalje za to ne postoji, ali Tarner je pomoću svog znanja uspeo da napravi prvu verziju aparata koji meri napon koji mozak šalje u mišiće. To je trenutno jedini aparat koji, pored fizikalne terapije, može da pomogne njegovoj majci.

Tarner radi na poboljšanoj verziji aparata, i raduje se što će time pomoći ne samo svojoj majci, već i svim ljudima koji boluju od iste bolesti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica