Iako postoje brojna istraživanja koja pokazuju da je porađanje u čučećem, sedećem ili klečećem položaju lakši i bolji i za ženu i za bebu, već dugih dvesta godina žene se u najvećem broju slučajeva porađaju u ležeći na leđima, a sve zbog jednog kralja i njegove posebne želje, piše portal IFLScience.com.

I nauka, ali i iskustvo su pokazali da, dok leži, karlica žene postaje uža, a samim tim i porođajni kanal, što čitav porođaj čini težim. Takođe, puno je dokaza i da ležanje na leđima usporava kontrakcije i usporava porođaj, širom sveta ova praksa se i dalje primenjije.

A glavni "krivac" je francuski kralj Luji XIV koji je, kako piše u istorijskim izvorima, uživao da posmatra kako žene istiskuju njegovu decu na svet.

Luj Veliki ili Kralj Sunce (1638-1715) kako su ga zvali i kako je ostao zapamćen u istoriji, imao je dvadesetdvoje dece, koje je dobio, kako u braku tako i vanbračno, odnosno od svojih ljubavnica. Poznato je da je puno dece želeo kako bi svojoj lozi osigurao nalsednike i kontinuitet vladavine, ali je manje poznato da je obožavao da porođajima i prisustvuje, posmatra i to zajedno sa prijateljima i dvoranima.

"Uživao je gledajući kako žene rađaju, ali postao je frustriran nejasnim pogledom na porođaj kad su žene rađale na stolici", spominje se u tekstu pod nazivom "Evolucija porođajnih poza", objavljenom u časopisu American Journal of Public Health, profesorke Loren Dundes, i zato je, zaključuje ona, "ženama naredio da se porađaju u novoj pozi kako bi mogao videti svaki detalj. Pritom je insistirao da na porođajima budu i muškarci".

Iako su vekovima pre kralja Luja XIV žene porađale u stojećim položajima njegov izopačen i autoritaran stav snažno je uticao na ondašnje stanovništvo pa su se vremenom njegove ideje raširile tadašnjim svetom, ali i zadržale se do danas. 

Pretpostvalja se da se to desilo jer su i lekari videli da im je čitav porođaj tako pregledniji, pa su počeli da usvajaju tu praksu, a žene u neznanju i kako bi pomogle lekaru, nikada se nisu bunile. 

Iako profesorka Dundes nije sto posto sigurna da je za novu pozu kriv samo i isključivo kralj Luj XIV, mnoga istraživanja su potvrdila da je on zasita voleo da gleda porođaje, i da se baš za vreme njegove vladavine pojavila ideja da se iz prostorije za rađanje izbace stolčići i stolice, a ubace kreveti i žena smesti u ležeći položaj.