U mnogim zemljama širom sveta ovaj cvet je simbol nade u borbi protiv kancera, ali sada naučnici kažu da baš ovaj čest stanovnik mnogih bašta može da igra mnogo konkretniju ulogu - u izlečenju od raka. Reč je o narcisu.

Naime, istraživanje sprovedeno u belgijskom Université libre de Bruxelles pokazalo je da alkaloid iz ovog cveta blokira proizvodnju proteina koje tumori koriste da bi rasli što više.

U pitanju je alkaloid hemantamin, terapeutski molekul prirodnog porekla. U grupu ovakvih molekula spadaju i morfijum, kinin i efedrin. Ovaj alkaloid podstiče stabilizaciju proteina i pomaže eliminaciju ćelija tumora time što se vezuje uz ribozome odgovorne za sintezu proteina.


Cvet koji spasava živote; Foto: Shutterstock

I sami naučnici kažu da je otkriće sjajno, ali da je tek u začetku i da će morati još mnogo da se istražuje dok ne budu sasvim sigurni kako će uključiti narcis u borbu protiv raka. Pritom i upozoravaju da, ukoliko bi vam palo na pamet da samostalno pokušate da koristite narcis u zdravstvene svrhe, razmislite još jednom - ako njegovu stabljiku žvaćete i jedete, dolazi do osipa i nesvestice.

Bolje se strpite, a naučnici kažu da će uskoro pronaći način da primene ovo otkriće.