U nedelju, 18. februara, Kejt Midlton i princ Vilijam prisustvovali su prestižnoj dodeli BAFTA (Britanska filmska akademija) nagrada u Londonu, zajedno sa najboljim svetski glumcima.

I na ovom prestižnom događaju poznate dame nosile su crne haljine u znak podrške ženama, ali i svim onima koji su seksualno zlostavljani na radnom mestu. Gotovo sve dame, ali ne i Kejt Midlton...

Mediji su odmah počeli da pišu o tome kako vojvotkinja nije podržala akciju koja se obeležava širom sveta i podržana je od strane brojnih priznatih i poznatih ličnosti, ali ubrzo se ispostavilo da, iako nije smela, Kejt je ipak suptilno podržala ovu globalnu akciju. 

Vojvotkinja od Kembridža je to veče ponela zamno zelenu haljinu sa potpisom čuvene kreatorke Dženi Pekam, Maskaro klač torbicu, i skupoceni nakit - ogrlicu i minđuše ukrašene smaragnim kamenjem.

I jedan detalj na haljini koji otkriva da je Kejt ipak suptilno dala podršku borbi protiv seksualnog zlostavljanja na radnom mestu - crna traka koja seče haljinu iznad struka.

Naime, Kejt kao član kraljevske porodice, nije dozvoljeno da pokazuje bilo kakve političke stavove, tako da bi crna odevna kombinacija za nju značila kršenje kraljevskog protokola, a onda bi možda trpela mnogo veći pritisak od strane kraljevske kuće, od ovog medijskog kom je izložena ovih dana.

Izvori bliski vojvotkinji kažu da je ona tražila crnu trudničku elegantnu haljinu sa metalik detaljima, međutim pojavila se u tamno zelenoj sa jednim crnim detaljem - to je, verovatno, bio njen kompromis.

Uostalom, kako naš narod kaže, ko se zameri trudnici izaćiće mu čmičak.

... A evo kako je ona suptilno podržala borbu protiv seksualnog zlostavljanja na radnom mestu (iako po kraljevskom protokolu nije smela).