Polazak u školu naslednika britasnke krune, četvorogodišnjeg princa Džordža, u potpunosti je zaokupirao javnost poslednjih nekoliko nedelja. Otkad je sa tatom, princem Vilijamom, ušao u školsko dvorište škole Thomas's Batersea u severnom Londonu, mediji ne prestaju da pišu o toj prestižnoj školi, kao i o njenim rutinama i pravilima, po kojima od sada živi i funkcioniše i preslatki kraljević.

Ova škola, koju su pohađali i Džordžev otac i stric, osnovana je pre 40 godina, a na zvaničnoj Internet stranici opisana je kao škola koja posebno polaže na emocionalno stanje učenika, vodi računa o ekologiji, ali i o međuljudskim odnosima te je kao najinteresantniji detalj naznačeno to da učenici ne mogu da imaju najboljeg druga ili drugaricu, kako bi svi bili jednaki i kako se nijedno dete ne bi osećalo izopšteno.

Škola je poznata po svojim sportskim uspesima, ali i da su njihovi učenici veoma konkurentni i upisuju najprestižnije univerzitete.

A poslednje u nizu što je otkriveno o ovoj elitnoj školi je jelovnik! Pogledajte šta mali princ Džordž svakodnevno doručkuje, užina i ruča:

Ponedeljak

Deca u ovoj školi radnu nedelju započinju čašom organskog mleka ili čiste vode, ako ne piju mleko, kao i činijom banana, mandarina i jabuka.

Za ručak će imati, kao i svakog dana, supu s kriškom organskog hleba, a za glavno jelo roditelji će moći da odaberu da li žele da im dete jede mesni ili obrok sa ribom, vegetarijanski ili onaj namenjen deci s alergijama.

Mesni obrok se sastoji od sveže napravljenog jagnjećeg ragua sa belim lukom i svežim začinima. Zatim, organski sir sa šargarepom i krastavcem i malo integralne testenine.

Za užinu deca mogu da uživaju u kremastom portugalskom kolaču sa jagodama.

Utorak

Za doručak deci se servira mleko ili voda uz grisine od integralnog hleba sa luksuznom vrstom edamer sira. 

Za ručak, maleni Džordž i njegovi drugari dobijaju supu i prilog, zatim svežu ćuretinu, pitu od slanine i lisnatog testa, dimljeni brokoli i zapečeno povrće. 

Za užinu deca dobijaju smuti od organskog tropskog voća. 

Foto: EPA/ Neil Hall

Sreda

Mleko ili voda i činija voća za doručak.

Nakon supe, za ručak slede svinjska rebarca sa žara, kuvani kukuruz, kuskus s prilozima. Ili, ako roditelji za dete odaberu riblji meni, onda ono dobija bakalara sa jajima.

Za desert - slatkiš od džema, kokosa i krem od vanile.

Četvrtak

Voda ili mleko, kao i svakog jutra, a potom sveže pečeni "lisnati pužić" s grožđicama.

Za ručak: piletina sa čilijem uz rendani sir, čeri paradajz i krastavac, i prilog od mešavine običnog i integralnog pirinča.

Kao dezert za četvrtak je rezervisano razno voće i još voćni jogurt.

Petak

Mleko ili voda i razno voće na meniju za doručak su i poslednjeg radnog dana u nedelji.

Zatim sledi ručak - supa i sveža mocarela s bosiljkom i paradajzom, sve u pecivu. Potom začinjena testenina i voćna salata. Za riblji obrok dobija se mali, sveže pečeni odrezak od tune.

Za desert dobijaju zobeni kolačić sa grožđicama i uz to banana šejk.

Čuvena britanska škola napravila je savršen nedeljni meni, kako bi svojim đacima obezbedila sve potrebne nutritijente i vitamine u toku dana.