Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ishrana u trudnoći: Naučnici otkrili koji mineral je najvažniji za razvoj inteligencije kod dece

Pravilna ishrana trudnica jedan je od najvažnijih faktora za kasnije zdravlje deteta, a naučnici sada otkrivaju i koji mineral je zadužen za razvoj bebinog mozga.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Prema istraživanju naučnika sa Sarej univerziteta, najvažniji je pravilan unos joda. Upravo jod je najznačajniji za neurološki razvoj mozga fetusa.

Zadatak istraživanja sa Lancet instituta bio je pronalaženje dve primarne informacije koje se odnose na jod. Prvo, do koje mere nedostatak joda u toku trudnoće utiče na IQ deteta. Drugo, da li nedostatak joda predstavlja pretnju i za razvijene zemlje.

Povezane vesti

U osmoj i devetoj godini života deci žena koje su učestvovale u istraživanju urađeni su IQ testovi kao i testovi koji pokazuju kakva je njihova sposobnost čitanja i razumevanja. Deca trudnica sa blagim ili umerenim nedostatkom joda u trudnoći imala su smanjen IQ i ozbiljne probleme sa čitanjem i razumevanjem tekstova. 

S obzirom da je studija rađena u Engleskoj naučnici su ostali zatečeni činjenicom da su čak i razvijene zemlje pogođene nedostatkom joda.

Povezane vesti

Jod se ne skladišti u našem organizmu, pa ga je neophodno redovno unositi u dovoljnim količinama. U trudnoći su te količine povećane. Najviše joda se nalazi u hrani morskog porekla, ali i u vodama bogatim prirodno rastvorenim jodom.

Najnovije

Vesti

Porodica