Dok gledate u oči vaše bebe ne možete da se otmete utisku da vam pogled uzvraća jedna bistra mala osoba. Čak i u najranijem periodu roditelji primete da se iza tog najdivnijeg pogleda krije inteligencija i karakter. I zaista istraživanje o istraživanje o tome šta se dešava u bebinom mozgu dok gleda u vas je prosto neverovatno. Socijalni, emocionalni razvoj i saznajni procesi počinju već prvog dana, navodi se na roditeljskom portalu Romper.com.

Bebe imaju urođenu sposobnost da prepoznaju lica. Prema istraživanju sajta za uspešno roditeljstvo Parenting.com, vaša beba može da prepozna vaš lik veoma rano, i to već u prvih nekoliko nedelja nakon rođenja. Zapravo, učenje "kako da prepoznam mamu" je jedan od prvih bebinih "zadataka" po rođenju.

Prema studiji iz 2012. godine, objavljenoj u naučnom časopisu Joutnal of Vision, bebe uzrasta od četvrtog do šestog meseca, mogu da prepoznaju i razlikuju likove uspešnije nego predmete koji ih okružuju. To znači da im treba više vremena da razumeju i razlikuju pojmove kao što su jabuka i stolica, ali nemaju problem da samo nekoliko nedelja pošto izađu iz maminog stomaka, prepoznaju vaše lice.

Foto: Shutterstock

Pored sposobnosti da veoma brzo upamte lica, bebe takođe posmatrajući mamu uče i o emocijama. Kako je to objašnjeno u časopisu Live Science, kada vas vaša beba imitira ona ne ponavlja samo pokrete lica, nego to takođe kod nje izaziva emocionalne reakcije. Imitirajuću vaše izraze lica, čak i kada se sa bebom šalite i zasmejavate je, učite je ozbiljne lekcije o emotivnom povezivanju i neverbalnoj komunikaciji. 

Čak i kasnije, kako vaša beba raste, jenostavna igra poput "skrivalice" može da vam otkrije da li i koliko vaša beba kognitivno napreduje. A ko bi rekao da jedna naizgled naivna igrica poput "skrivalice" (pika-bu) može da ima tako jak uticaj na razvoj bebinog mozga?

U jednom BBC-jevom istraživanju navodi se da bebe već oko sedmog meseca mogu da shvate da kada se sakrije, mama nije zaista i nestala, nego da je to samo igra. Kada prvi put shvati da mama nije zauvek nestala kada sakrije lice iza ruku ili ćebeta jedan je od prvih pokazatelja da se vaša beba polako adaptira na realan svet oko sebe. 

Kroz vaše lice beba uči o emocijama. Posmatrajući vaše lice beba razvija svoje prve kognitivne i emocionalne sposobnosti.