Mala Ebigejl rođena je 19. februara, sa samo 23 nedelje starosti. Tako mala, istog dana kada je rođena, desile su joj se teške komplikacije sa crevima i sada je najmlađa beba na svetu koja je preživela vrlo tešku i komplikovanu operaciju abdomena.

Mala Ebigejl rođena je u Sariju u Velikoj Britaniji, i na rođenju je bila teška svega 600 grama. Pored toga, crevo joj je bilo povređeno na tri mesta, pa je odmah morala na hitnu operaciju, kako bi lekari pokušali da joj spasu život. Bila je toliko mala i slaba da nije mogla ni da otvori oči, a ni da ispusti bilo kakav zvuk. Njena majka Luiz (32) gotovo da se pomirila s tim da joj dete neće preživeti.

U pitanju je bio nekrozni enterokolitis, vrlo teško i ozbiljno stanje pri kome tkivo creva postaje upaljeno, a na kraju odumire. Ova pojava se najčešće dešava kod preveremeno rođenih beba, a u blažim slučajevima operacija nije nužna - nekada se samo uz kuru antibiotika sve može srediti i bez operacije.

Posted by Prince Zibran on Thursday, March 2, 2017

Međutim, Ebigejl je pokazala drugačije. Bila je gotovo potpuno oporavljena samo šest dana nakon operacije.

"Bila je na intenzivnoj nezi i bilo je tu mnogo komplikacija. Ali moje dete se nije predavalo i presrećna sam što je sada sve u redu", kaže Luiz.

Lekari koji su operisali malu Abigejl kažu da je ovo najmlađe dete koje je preživelo tako složenu operaciju.

"Jedini razlog zbog koga smo uopšte prihvatili da je operišemo bio je taj što bi bez intervencije najverovatnije umrla", objašnjava hirurg Zahid Muktar, i dodaje da se Ebigejl sada sjajno oporavlja, ali da će njen napredak i dalje pomno pratiti.