Sara Bojl (26) iz Staforšira u Engleskoj mama je jednogodišnjeg dečaka Tedija. Kada je imao šest meseci, njen sinčić počeo je da odbija dojenje. To je bio prvi znak da nešto nije u redu. Ubrzo stiga je dijagnoza – rak dojke. 

Sara kaže da je Tedi, od šestog meseca života, iznenada postajao veoma uznemiren kad god bi pokušala da ga podoji, posebno ukoliko bi ga prinela desnoj dojci. Pokušala je da doji Tedija u raznim položajima tokom narednih nekoliko nedelja, ali on to nije želeo. U početku plašila se da nešto nije u redu sa njegovim vratom, ali sada veruje da je mleko iz njene desne dojke imalo drugačiji ukus.

"Bio je jako nesrećan. I ja sam. Srceparajuće je kada beba od osam meseci odbacuje svoju majka", rekla je ona.

Zbog njegovog ponašanja, Sara je odlučila da ode kod lekara i zatraži da joj ponovo skeniraju cistu za koji je godinama znala da je ima. Do tada, dva puta je radila testove da utvrdi da li postoji opasnost od kancera i rezultati su bili negativni.

Benigna cista u desnoj dojci dijagnostikovana joj je 2013. godine. Kada je tražila od doktora da je ponovo skeniraju, rekli su joj nema razloga za brigu. Međutim, njen sin i dalje je odbijao dojenje, a ona sama primetila je da je cista postala tvrđa i bolna i da je njena dojka promenila oblik. Otišla je ponovo kod lekara na skeniranje, a biopsija je kasnije potvrdila rak.

Sara je trenutno na pola puta kroz hemoterapiju. Očekuje je dvostruka mastektomija i rekonstrukcija grudi. Najveću podršku pružaj joj upravo sin Tedi, suprug i porodica.

"Niko ne može da kaže da li je rak otkrio Tedi, ali znam je sve moglo da bude drugačije, da sam slušala doktora, a ne njega. Zbog Tedija sam sada na lečenju", kaže Sara i dodaje da joj je sin spasio život.

Ranije bilo je nezvančnih izveštaja o tome da bebe mogu da primete promene dojke, ali to nije prihvaćeno kao znak raka dojke od strane medicinske struke.

Ketrin Pristli, specijalista iz Centra za raka dojke, kaže da je čula od "malog broja žena" da su njihove bebe odbijale dojenje nego što im je postavljena dijagnoza kacera.

"Iako postoje mnogi razlozi zbog kojih beba može da odbije dojenje, promene na dojci i dalje su prvi razlog za sumnju. Imali smo mnogo mlađih žena sa dijagnozom raka dojke koje su trudne ili doje kada su prvi put primetile simptome dojke", rekla je ona.

Dr Jasmin Džast za BBC izjavila je da ipak ne postoje jaki dokazi da su poteškoće u dojenju uzrokovane rakom dojke ili da je bolest menja majčino mleko zbog čega bebe odbijaju hranjenje.