Američki plastični hirurg Brajan Rinker rekao je da se nada da će novo saznanje pomoći ženama da ne strahuju za svoj fizički izgled posle dojenja deteta. Rinker je objasnio da je na ideju o sprovođenju istraživanja došao pošto je u ordinaciju počeo da mu dolazi velik broj pacijentkinja sa zahtevom da im uradi plastičnu rekonstrukciju dojki koje su im se, prema njihovom mišljenju, 'opustile zbog dojenja'.

Istraživanje

On je zbog toga sa kolegama Univerziteta u Kentakiju odlučio da sprovede istraživanje u kom su učestvovale 132 žene koje su se u periodu od 1998. do 2006. odlučile na zahvat povećanja ili podizanja grudi.

Većina žena je bar jednom bila u drugom stanju, a gotovo 60 posto među njima je bar jednom dojilo dete. Tim naučnika prikupio je podatke od svake pacijentkinje, među kojima su bili podaci o težini, visini, veličini grudnjaka koji su nosile tokom trudnoće i jesu li ikada pušile.

Pušenje kao jedan od važnih faktora opuštenosti kože

Tom prilikom je ustanovljeno da nema razlike u nivou ptoze, što je klinički naziv za opuštenost nekog organa, među ženama koje su dojile i onih koje nisu, ali su ustanovili da se nivo opuštenosti grudi jeste se povećavao sa brojem rođene dece, ali kao jedan od važnih faktora koji su uzrokovali opuštenost kože bilo i pušenje.

"Naime, pušenje razgrađuje vezivno-tkivni protein koji se nalazi u elastičnim vlaknima kože, odnosno elastin, koji je odgovoran za zategnutost kože koja 'drži' grudi", objasnio je dr Rinker.

Neodgovarajući grudnjak

Prilikom istraživanja tim stručnjaka došao je do još jednog važnog faktora koji može uzrokovati opuštenost grudi, a svakako nije dojenje.

Naime, dr Rinker kaže da jedan od razloga opuštenosti grudi kod nekih žena može biti i nošenje neodgovarajuće vrste grudnjaka.