Dok na ultrazvučnom pregledu ne utvrde pol bebe, budući roditelji veoma su radoznali da saznaju da li će dobiti dečaka ili devojčicu. Sada, dosadašnjim pokazateljima poput 'niskog stomaka', čistoće lica ili potrebe za slatkišima, jedna nova studija donosi nam još jednu zanimljivu teoriju o mogućnosti predviđanja pola deteta.

Naučnici u Kanadi su otkrili da krvni pritisak žene meren šest meseci pre začeća može da ukaže na to da li će se roditi dečak ili devojčica. Viši sistolni krvni pritisak je signal da će se očekuje dečak, dok niže vrenosti ukazuju na dolazak devojčice na svet.

Dr Ravi Retnakaran, endokrinolog u bolnici Maunt Sajnaj u Torontu, kaže: "To saznanje ukazuje na to da je krvni pritisak žene pre trudnoće jedan od ranije nepriznatih faktora koji su u vezi sa polom bebe".

Nova studija je pokazala da je prosečna vrednost sistolnog krvnog pritiska (merenog pre začeća) kod žena koje su rodile dečake ‒ 106 mmHg , u odnosu na 103 mmHg za one koje su rodile devojčice.

Međutim, kada dođe do začeća i žena ostane u drugom stanju, pol fetusa je tada isključivo određen X ili Y hromozomima, objasnio je dr Retnakaran.

Doktor je dodao da studija sugeriše da je niži krvni pritisak mogući pokazatelj fiziologije majke koja je manje pogodna za opstanak muškog fetusa, odnosno, da je organizam majke koja ima povišeni krvni pritisak pre trudnoće manje pogodan za opstanak ženskog fetusa.

Oprečna mišljenja

Za potrebe studije u Kini je praćeno 1 411 žena koje su planirale da zatrudne. Njihov krvni pritisak je proveren oko 26 nedelja pre začeća. Na kraju, žene su rodile 739 dečaka i 672 devojčice.

Analizom je tvrđeno da je sistolni pritisak bio veći kod žena koje su rodile dečaka nego kod onih koje su dobile devojčicu.

Međutim, neki stručnjaci su skeptični po pitanju dobijenih rezultata.

Džefri Trev, konsultant za reproduktivnu medicinu i hirurgiju u Hamersmit bolnici u zapadnom Londonu kaže: "Nisam ranije čuo nešto slično. Bio bih veoma iznenađen da vrednosti pritiska, koje su inače vrlo promenljive, mogu da diktiraju pol i to šest meseci pre začeća. Kod nekih gmizavaca je na primer utvrđeno da pol može zavisiti od temperaturnih kolebanja tokom razvoja ploda, ali ne i nedeljama pre oplodnje".

Studija o uticaju krvnog pritiska majke na pol deteta objavljena je u američkom magazinu koji se bavi hipertenzijom (American Journal of Hypertension).