Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U poverenju: 8 neprijatnih pitanja koja ste oduvek želele da postavite ginekologu

Bez obzira na to koliko vodimo računa o sebi, svaka od nas oseća se neprijatno pre posete ginekologu pitajući se često: 'Šta ako pomisli da...'! Na sva pitanja koja vam padaju na pamet pre odlaska na pregled, odgovara doktor ginekolog ...

 Izvor: Foto: Profimedia

Koliko god da vodi računa o sebi, svaka žena oseća nekakvu nelagodnost pre nego što treba da ode na pregled kod ginekologa. Iako joj zdrav razum govori da je to profesionalni odnos i da ide kod stručnjaka kog to neinteresuje, ipak žene često razmišljaju šta će njihov lekar pomisliti o njima, šta će reći kada vidi nesavršenu figuru i da li će pomisliti da nisu dovoljno uredne.

Kako bi sledeći put rasterećene otišle na pregled, pročitajte šta o svemu tome kaže austrijski ginekolog Joakim Pomer.

Povezane vesti

Doktor Joakim Pomer (34) vodi sopstvenu ordinaciju u Lincu, u Austriji. Na pitanitanje zbog čega je postao ginekolog, ispričao je da je sa 28 godina išao na put u Namibiju, gde je prisustvovao porađanju nekoliko žena. Tamo je shvatio da želi da bude deo trenutka kada novi život stigne na ovaj svet. 

Da li za vas postoji neki neprijatan deo posla?

Poslednja stvar na svetu koju žena želi jeste ginekolog koji izgleda kao da je zgađen. Žene često dolaze kod nas usred menstruacije, zbog menstruacija koje nikako da stanu ili samo na rutinski pregled. Povremeno iz vagina izvlačim tampone koji su se izgubili. Nema ničeg neprijatnog u vezi s tim. To mi je posao.

Da li se dešava da vaše pacijentkinje neprijatno mirišu?

To vam je kao kad idete kod zubara, pre toga ćete oprati zube — tako se i žene obično istuširaju pre nego što dođu kod mene i ništa im ne fali. Zdrava žena ne miriše neprijatno iz vagine. Posebno revnosna intimna higijena čak ume da bude kontraproduktivna. Viđamo vaginalne gljivice kod žena koje su tokom dužeg vremenskog perioda koristile specifične proizvode za čišćenje vagine. Voda je dovoljna da ona bude čista — uvek bih zdravoj ženi preporučio da je samo ostavi kako jeste. Ako žena tamo miriše loše, to je obično zato što ima nekakvu infekciju. Moj posao je da se postaram da je se reši.

Povezane vesti

Koliko pacijentkinja se brije pre nego što dođe kod vas?

Imam ovde kod sebe istraživanje u kojem se tvrdi da preko 60 odsto žena redovno brije svoje intimne zone. Ne mislim da će žena ako se inače ne brije to promeniti samo zbog posete ginekologu. Neke žene nam dolaze zbog hitnih problema, što nikad nije dobra prilika za brijanje. To zapravo nije ni važno.

Da li vas stidne dlake ometaju u poslu?

Ne, odstranjivanje stidnih dlaka je samo pitanje ukusa. Žena može sama da odluči da li želi to da uradi ili čak da se konsultuje sa svojim partnerom, ali ne mora da brine šta će njen ginekolog misliti o tome. Tek kad moramo da operišemo može postati bitno da se odstrane dlake, ali ako se ona sama nije obrijala, mi ćemo to uraditi za nju.

 Foto:Profimedia

Šta je najapsurdnija stvar koju ste naučili o seksu radeći svoj posao?

Naučio sam da nema ničeg zaista apsurdnog u vezi sa seksom na dobrovoljnoj bazi. Ne brinite o tome šta drugi ljudi mogu da misle i samo radite ono što želite da radite — dok god je na uzajamno sporazumnoj bazi, naravno, i ne podrazumeva nište nezakonito.

Povezane vesti

Kako izgleda kad sretnete neku svoju pacijentkinju u prodavnici?

Pozdravim je. Ako situacija to dozvoljava, popričamo malo, a ako su sa mnom moja žena i moj sin, upoznaću ih sa njom. Nikad ne pričam o svom poslu sa svojom ženom jer su problemi mojih pacijenata poverljive prirode. Ali ako naletim na neku pacijentkinju koja uzgred pomene da ima neki problem, može tu i tada da zakaže pregled kod mene. Međutim, neću u detalje pričati o tome na ulici ili u javnosti.

Da li profesija kojom se bavite utiče na način na koji posmatrate suprugu?

Kao što na poslu isključim svoju seksualnost, privatno isključujem svoj posao. Oženjen sam i volim svoju ženu. Kad bih primetio da tokom seksa ili tokom njene trudnoće nešto nije u redu, rekao bih joj to — zato ste u vezi. To nema nikakve veze s mojim poslom.

Povezane vesti

Šta vaša žena misli o vašem poslu?

Bila je ispočetka malo pod stresom. Mnogi doktori koje znamo su razvedeni zato što ne provode dovoljno vremena sa svojim porodicama. Isprva je bila malo nesigurna po tom pitanju, zato što nije znala kako mi je da po čitav dan gledam polugole žene. Ali sada nema nikakav problem s tim. Čak preporučuje svojim prijateljicama da dođu kod mene kad žele pregled. Mislim da je to najbolji dokaz poverenja koji supruga može da vam pruži.

Najnovije

Vesti

Porodica