Na Jutjub kanalu se pojavio snimak na kojem majka brije glavu ćerki koja se smejala devojčici bolesnoj od kancera. Najveći deo onih koji su pogledali snimak šokirani su  prizorom, a iz ugla psihologa ponašanje majke izgleda ovako.

Pogledajte i Dilema jedne mame: Da li je ispravno što sam ćerki dozvolila da obrije glavu? (FOTO)

"Iz jednog ekstrema se otišlo u drugi, takav je ovaj slučaj. Devojčica je ismejavanjem bolesnog deteta pokazala da nema dovoljno razvijenu svest, zrelost i empatiju, a zadatak roditelja je da ove stvari razvije kod dece", objašnjava ključni razlog problema psiholog Radmila Grujičić.

To što se tinejžderka smejala bolesnom detetu, odgovornost je roditelja, a ova mama je nakon ćerkinog postupka uradila sve pogrešno.

Pogledajte i Kako da podstičete empatiju kod svog deteta

"Vaspitanje treba da se bazira na nagradama i kaznama, ali samo onim primerenim. Kada su one ekstremne, neprimerene, daju samo kontraefekat. U slučaju ovog deteta, majčin potez će dovesti do toga da ono bude bezosećajno, hladno i bez saosećajnosti prema drugima", ističe naša sagovornica.

Video kruži društvenim mrežama, a  prati ga komentar: "Vidi šta se dešava kada se smeješ ljudima bolesnim od raka". Čuje se na snimku portugalski jezik pa se pretpostavlja da je nastao u Brazilu.

Neki video povezuju sa kampanjom borbe protiv raka, neki kažu da je možda namontiran. Ali uz preporuke i priču koja ga prati, uticaj koji ima na veliki broj ljudi koji ga pogledaju, savete i objašnjenja psihologa treba pažljivo čitati! I zapamtiti!

Izvor: Blic Žena

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.