Nakon velike tužbe i konačne odluke o odšteti od enormnih 16 miliona dolara priča o ovoj ženi i traumi koja joj se dogodila na porođaju izašla je u javnost. Bilo je to 2014. godine kada je Kerolajn Malatesta došla u bolnicu Brukvod Baptis Medikal Centar u Birmingemu (Alabama) roditi svoje četvrto dijete.

Tu je bolnicu odabrala zbog odličnih iskustava žena koje su, kao i ona, želele prirodan porođaj sa svim onim prirodnim iskustvom koje žena, posebna nakon što je već nekoliko puta rodila, želi da oseti. Međutim, njeno iskustvo je na kraju bilo sve samo ne prirodno i divno.

Pogledajte i Traumatično iskustvo jedne mame: Užasan odnos lekara zauvek je promenio moj pogled na porođaj!

Čim je stigla u bolnicu sestre su je obavestile da njen lekar trenutno nije u bolnici i da će se uprkos dogovorenom planu porođaja sada poroditi drugačije - klasično - ležeći na leđima. "To je ono što nisam htela. Htela sam da me puste da se porodim kako želim, a u svom tom natezanju oko dogovora i pregovora ponašale su se prema meni kao da sam maloumno dete", ispričala je na sudu celu svoju priču od tog kobnog dana.

Nakon što joj je pukao vodenjak Kerolajn je osluškivala svoje telo te je osetila da bi joj bilo najzgodnije da se namesti na "sve četiri". Dok je bila u toj pozi predosećajući da će se porođaj dogoditi vrlo brzo, ušle su babice i bez pitanja je uhvatile za zglobove (klečala je na kolenima sa dlanovima čvrsto postavljenima na krevet) i okrenule je na leđa. Uprkos njenoj borbi da se izvuče iz tog klasičnog položaja babice su je držale čvrsto, a kada je beba počela da izlazi jedna babica je zaustavila bebinu glavicu i gurala je nazad u vaginu. Nije dala bebi da izađe punih šest minuta, a kada je u boks dotrčao doktor babica je konačno pustila bebu napolje. Nažalost - prekasno. Srećom, bebi nije ništa, ali je Kerolajn bila prilično povređena.

Pogledajte i Bolno iskustvo majke Dragane: Kada sam videla otpusnu listu iz GAK-a, umrla sam

U tih šest minuta Kerolajn je imala snažne trudove, a kako bebici nisu dali napolje, pritisak na njenu vaginu i karlicu bio je toliko jak da je na kraju, dobila dijagnozu pudendalne neuralgije - sa trajno oslabljenim živcima u vaginalnom području. 

Šest meseci nakon porođaja Kerolajn se intenzivno lečila ističući da da je oštar bol koji oseća u tom području daleko jači i gori od samih trudova. 


Pogledajte i Bolno iskustvo: Da li bi nakon ovakvog porođaja trebalo da rodim još jedno dete?

Sa svojim iskustvom ona se obratila advokatima i nakon dugotrajnog procesa sud joj je dodelio odštetu od 16 miliona dolara, a bolnici optužbu za nemar. 

"Ni danas ne znam zašto je to moralo da se dogodi", očajna je Kerolajn. "Samo sam želela da imam prirodan porođaj, a ne da me kao i na prethodna tri postave na leđa u pozu u kojoj mi nikada nije bilo jednostavno da se porađam. Užasno je što oni koji rade u bolnicama misle da su žene blesave zbog svojih prohteva da osete divno porođajno iskustvo, i nisu svesni da žene ponekad znaju bolje od njih."

Izvor: Index


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.