Kako javljaju britanski mediji, najmanje tri muškarca su na pragu da rode dete pošto su se podvrgnuli veštačkoj oplodnji. To je podstaklo još desetine transrodnih osoba da zalede svoje jajnike, kako bi i oni jednog dana uspešno izneli trudnoću.

S obzirom na to da je reč o veštačkoj oplodnji, njima je ovaj proces besplatan, jer vlada Velike Britanije finansira sve pokušaje veštačke oplodnje, ali i operacije promene pola. Prema rečima doktora Džejmsa Bareta, koji je vodeći stručnjak u ovoj oblasti, sve više transrodnih osoba se odlučuje na ovaj potez.

Pročitajte i Muškarac muškarcu: 10 stvari koje treba znati o trudnoći

"Ja ih još pre operacije promene pola savetujem da zamrznu svoje jajne ćelije u slučaju da žele da postanu roditelji i oko 50 odsto njih me posluša. S druge strane, čak 100 odsto muškaraca zamrzne svoje seme pre promene pola i tu nema ništa sporno", objašnjava on. 

Najpoznatiji slučaj muškarca koji je izneo trudnoću je onaj Tomasa Bitla iz Amerike. Uprkos tome što je promenio pol, Tomas je uspeo da iznese čak tri trudnoće, pa je tako dobio dva sina i ćerku. Danas, 17-godišnji Rajli Mdlmor rođen kao Rebeka, sprema se na isti poduvhat.


Tomas Biti, Foto: Profimedia

"Veoma je strastven kada su u pitanju deca i svim silama želi da postane otac jednog dana. Zato je pre promene pola zamrzao svoje jajnike u nameri da iznese trudnoću", rekla je majka ovog momka.

Pročitajte i 10 zanimljivosti o trudnoći

Ipak, transrodne osobe se ne smeju nadati previše trudnoći jer samo jedan ostane trudan na svakih 28 embriona koji se stvore iz zamrznutih jajnih ćelija.

"Jedina nedoumica koja sada preostaje je to da li će transrodna osoba koja rodi dete biti priznata kao majka ili otac deteta", rekao je doktor Džejms Baret.


Izvor: 24sata.rs

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.