Adel (32) i Met Alen (33) veruju u “prirodan” pristup roditeljstvu, pa odbijaju moderne lekove, tradicionalnu školu, a njihov petogodišnji sin i dalje jede majčino mleko.

Adel je oba deteta rodila bez pomoći babica i lekara, samo u društvu supruga. I dalje doji i jedno i drugo, iako Uliks sada već ima pet godina. 

Takođe, oni su se odlučili na takozvani “lotos porođaj” prilikom kog se placenta i pupčana vrpca ne odsecaju, nego nose sve dok prirodno ne otpadnu. 

Pogledajte i Do kada je dojenje opravdano?

Ona je svoju placentu nosila u rashladnoj torbi prekrivenu laticama cveća i solju, kako bi prikrila neprijatan miris. Oba puta trebalo joj je šest dana da placenta i pupčana vrpca prirodno otpadnu. 

Adel duboko veruje u značaj dojenja za decu. 

“Uliks i dalje sisa s vremena na vreme. Pošto smo dobili još jednu bebu, dogovorili smo se s njim da smanji malo, ali nisam želela da ga odbacim u potpunosti. Mislim da sam treba da odluči kada će da prestane”, smatra ona. 

Izuzev Uliksovog odlaska kod lekara zbog napada astme, deca Alenovih nikada nisu posećivala domove zdravlja niti dobijala vakcine. 

Pogledajte i Prirodno roditeljstvo: Povezanost kao preduslov za psihološki razvoj deteta

Adel nema poverenja u lekove, pa je tako deci lečila infekcije oka ispirajući ih sopstvenim mlekom, a kada se prehlade, daje im limunadu. 

“Ako koristite biljke u lečenju, napadate samo loše bakterije, a ne i one dobre. Kada bih kojim slučajem obolela od nečeg ozbiljnog poput raka, definitivno bih se lečila na prirodan način”, kaže ona. 

“Mnogo vremena provodimo u prirodi i nama je važno da se upoznaju sa svojom okolinom, biljkama i životinjama”. 

Oni se slažu da su čitanje i pisanje važne veštine, ali decu ne žele da teraju da uče, pa Uliks trenutno zna svega nekoliko slova i brojeva. To ih ne brine naročito, jer smatraju da će njihova deca zapravo kasnije imati veliku prednost u odnosu na onu koja idu u škole. 

“Mislim da su deca koja se školuju kod kuće mnogo uspešniji preduzetnici, jer su obrazovana tako da žele da grade sopstveni biznis, a ne da robuju drugima”, tvrdi Adel. 

Oni trenutno štede, kako bi se preselili u Kostariku i živeli potpuno “održivim” načinom života. Planiraju da se bave uzgojem voća i povrća.

Izvor: B92

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama