Sportsko penjanje je disciplina koja se razvila iz alpinizma, a opisuje je slobodno savladavanje penjačkih smerova bez korišćenja tehničke opreme za penjanje, već se oprema koristi za sprečavanje eventualnih padova. 

Pogledajte i Kako odabrati pravi sport za dete?

Iako bi se reklo da se ovim sportom bave mahom pripadnici jačeg pola, ipak nije tako. Jedna od najmlađih zaljubljenica u ovaj ekstremni sport je i Ašima Širaiši koja je nedavno postala i prva žena i najmlađa osoba ikad koja se popela na V15.

Naime, iako površine po kojima se sportisti penju nisu previše visoke (između tri i pet metra), svaka od njih je teška na svoj način, a rangiraju se od V1 do V15 koja je najteža.

Najteži “nivo” prešla je upravo ova tinejdžerka. O njoj i njenom šesnaestogodišnjem kolegi i drugaru Kai Lajtneru, još jednom čudu od tinejdžera, koji je 2015. osvojio Nacionalno prvenstvo u sportskom penjanju, prošle godine snimljen je film.

Ovo dvoje talentovane dece konačno su se udružili u svom prvom zajedničkom poduhvatu – da se popnu na norvešku Flatanger pećinu. Taj poduhvat rezultirao je filmom pod nazivom „Generation UP“.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.