Sat Dori Nutal te noći nije zazvonio, te ova brižna mama nije proverila nivo šećera u krvi svom sedmogodišnjem sinu, dijabetičaru.

Situacija je postajala opasna po život malog dečaka, a to je uvideo i njihov crni labrador Jedi, koji je jedini u tom trenutku bio budan, piše Kurir.

Kada je osetio da nešto nije u redu sa Lukom, Jedi je skočio na krevet njegove mame Dori. Legao je na nju kako bi se probudila. Uplašena mama uzela je dečaku uzorak krvi i otkrila da mu vrednosti šećera nisu dobre.

Happy Birthday Luke!

Posted by Saving Luke - Luke and Jedi - Fighting Type 1 Diabetes Together on Saturday, January 23, 2016


"Iako je Luk spavao pored mene, nisam znala da mu je nivo šećera toliko nizak i da mu je život ugrožen. Bojim se i da pomislim šta je moglo da se desi, da nije bilo Jedia", napisala je Lukova mama ispod fotografije na kojoj se nalazi pas, hvaleći istog.

This took A LOT of training over 3.5 years to accomplish. A day in the life of type 1 means we work hard to keep Luke...

Posted by Saving Luke - Luke and Jedi - Fighting Type 1 Diabetes Together on Monday, March 14, 2016


U njihovoj porodici niko nema dijabetes pa Dori još uvek uči kako da ga drži pod kontrolom. Jedi je pas tragač, ali ne onaj koji njušku koristi kako bi otkrio sumnjivca, već ume da prepozna specifičan miris, kada šećer u krvi ozbiljno opadne ili poraste.

Dresiran je da u takvim trenucima reaguje na način da Dori donese posebnu igračku.

This is our story.Our story may not be your story, everybody is very different.Our community has a hard time agreeing...

Posted by Saving Luke - Luke and Jedi - Fighting Type 1 Diabetes Together on Monday, March 14, 2016


Ako je nivo nizak, Jedi se nakloni, spusti na tlo. Ako je visok, maše igračkom.

"Jedijeve reakcije na nivo šećera poštedele su Luka brojnih tegoba. Osim toga, zbog ovog psa on se ne oseća usamljenim. Oni su najbolji prijatelji", izjavila je majka ovog hrabrog dečaka.