Lejsi Dejndžerstoun (27) iz Teksasa ima dvoje dece, ali je počela da doji i druge bebe nekoliko meseci nakon što je rodila svoju ćerku Lunu, 2012. godine.

"Dojenje tuđe dece je tabu tema, ali zar to nije samo način da jedna majka pomogne drugoj majci ili, što je još važnije, bebi? Dojenje tuđe dece mi je potpuno promenilo život", kaže bivša dadilja.

Lejsino prvo ovakvo iskustvo bilo je kada je dojila bebu jedne svoje drugarice. "Beba je bila stara samo devet meseci, a roditelji su morali da budu odsutni za vikend. Moje dete je tada imalo četiri meseca, a ja sam imala više mleka nego što je bilo potrebno. Razgovarala sam o tome sa svojom prijateljicom i ona je bila oduševljena idejom".

Ona objašnjava da je njena drugarica izmuzla mleko i ostavila ga u flašici "za svaki slučaj", ali je Lejsi smatrala da je dojenje prirodnije i bolje. Kada je prvi put trebalo da doji bebu svoje drugarice, bila je nervozna, ali je to iskustvo za nju bilo "stimulativno".

"Priznajem da je na početku pomisao da dojim dete koje nije moje, bila strašna. S obzirom na to da sam prethodno hranila svoju bebu, dezinfikovala sam bradavice, a zatim nahranila drugu bebu", kaže Lejsi i dodaje da je posle toga imala i više mleka jer je "dojenje prirodno iskustvo".

Inače, ideju da doji tuđu decu Lejsi je dobila jer je i nju kao dete dojila bebisiterka. "Moja mama je morala da se vrati na posao, pa je zato angažovala dadilju koja je u to vreme dojila svoje dete i mene."

Lejsi smatra da je dojenje tuđe dece gest pomoći. "Moj suprug je bio ponosan na mene, a i ja sam. Neki prijatelji su smatrali da je to što radim odvratno, drugi su mi pružili podršku. Zato samodlučila da edukujem druge u vezi sa dojenjem tuđe dece i da pokrenem globalnu kampanju za majke u Velikoj Britaniji, Evropi, Australiji, Kanadi i SAD, kako bi i one osnovale grupe za dojenje tuđe dece u svojim zajednicama".

Inače, mnoge majke su je već kontaktirale da se raspitaju gde da nađu dojilje za svoju decu, a neke su je pitale za savete kako da doje tuđe mališane.

Ovakve usluge potrebne su uglavnom majkama koje moraju da se vrate na posao, a ne žele da njihovo dete zbog toga ne dobija majčino mleko, koje ima višestruko dobre efekte na bebino zdravlje.

Lejsi kaže da se nikada do sada nije desilo da neka beba odbije mleko iz njenih grudi, ali ni da posle toga odbije majčino mleko.