Nakon svake svetske izložbe, gradu u kojem se održava ostaje neki trag. Tako je Pariz dobio Ajfelovu kulu, Sijetl Svemirsku iglu, a ovogodišnji domaćin Milano će između ostalog dobiti najveću kulu od Lego kockica. Iako neće stojati toliko dugo kao te građevine, njen uticaj mogao bi da bude i veći.

Pogledajte i Za ljubitelje kockica: Na Floridi otvoren Legolend hotel

Deca jednostavno obožavaju Lego kocke. Mali blokovi za zidanje nastali u Danskoj godinama su među najpopualrnijim igračkama na svetu. Zato nije čudno što je za njih vezano i nekoliko Ginisovih svetskih rekorda. Tako je najviša građevina napravljena od njih bila visoka nešto preko 34 metra. U obaranju ovog rekorda, glavnu ulogu su imali ovi mali graditelji volonteri. Organizatori kažu da su samo malo pomogli. 

"Ovo je jedan od najčešćih načina kako se deca igraju sa Lego kockama. Čak i sa dve godine kada nisu u stanju da prave komplikovane skulpture, slažu kockice i poklušavaju da naprave što višu kulu. Danas smo dečiju igru pretvorili u nešto mnogo veće", rekao je direktor marketinga Lego Italija Kamiljo Macola.

Za izgradnju je iskorišćeno preko 600.000 kockica. Ideja je potekla još iz Velike Britanije 1988. godine, kada je prvi put pokušano postavljanje rekorda za najvišu građevinu. Od tada, entuzijasti za lego kockice povremeno pokušavaju da nadvise jedni druge.

Pogledajte i Kako da napravite Lego kocke od povrća

"Iznad svega želimo da inspirišemo što više dece da misle o nečem većem, da prevaziđu granice, kao i da stimulišemo njihovu maštu. Tako ćemo poboljšati njihovo samopouzdanje i pokazati da dodavanjem kockica jedne na drugu može da nastane nešto sjajno. Zato je ova kula simbol za decu koja treba da budu graditelji naše sutrašnjice", rekao je Kamiljo Macola.

Posle mnogo rada, zvanične sudije iz Ginisove knjige rekorda su potvrdili, kula je visoka 35,05 metara, i tako je postala najviša građevina od malih lego kockica. Svi su bili veoma srećni zbog postignutog cilja. Prolaznici će moći da se dive ovom poduhvatu do kraja Svetske izložbe, koji je planiran za kraj oktobra ove godine. 

Izvor: RTV

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.