Novi Diznijev film je za veoma kratko vreme osvojio srca publike i za samo nekoliko dana zaradio čak 135 miliona dolara na blagajnama širom sveta.

Ukoliko još uvek niste pogledali ovaj film, evo deset dobrih razloga da to učinite:


Pročitajte i... 10 najboljih crtanih filmova svih vremena


  • Pepeljugina balska haljina je napravljena od preko 250 metara materijala i više od 10.000 Svarovski kristala, imala je brojne podsuknje i preko 4.8 km šavova. Za vreme snimanja je korišćeno devet kopija ove haljine.

  • Kenet Brana je dobio nominacije za Oskara u pet različitih kategorija (za glumca, glumca u sporednoj ulozi, reditelja, scenaristu i kratkometražni film), što su dobila još samo tri čoveka: Voren Biti, Džon Hjuston i Džordž Kluni.

  • I Lili Džejms (Pepeljuga) i Sofi Mekšera (Drizela) igraju u popularnoj TV seriji "Dauntonska opatija".

  • Derek Džakobi (kralj) je jedan od samo dvojice glumaca koji su dobili dva zvanja viteza od kraljice Elizabete II (drugi je ser Lorens Olivije); Kenet Brana je dobio zvanje viteza zbog zasluga za glumu i društvo u Severnoj Irskoj takođe od strane kraljice Elizabete II.

    Pročitajte i... Najbolje ekranizovane bajke svih vremena



  • Kostimografkinja Sendi Pauel je napravila haljinu dobre vile od 120m tkanine, 400 LED lampica i hiljade Svarovski kristala. Kad je Helena Bonam Karter obukla, haljina je bila široka skoro 1.2 metra.

  • Kejt Blančet (maćeha) je bila nominovana šest puta za Oskara. Od toga je četiri puta bila nominovana za uloge stvarnih ljudi (Elizabeta I u „Elizabeti“, Ketrin Hepburn u „Avijatičaru“, Bob Dilan u „I'm not here“ i Šiba Hart u „Zabeleške o skandalu“).

  • "Pepeljuga" je četvrta filmska saradnja Dereka Džakobija sa Kenetom Branom (ostali filmovi su „Hamlet“, „Henri V“ i „Ponovo mrtav“).

    Pročitajte i... Zašto su bajke surove?

  • U filmu, Anastasija (Holidej Grejndžer) i Drizela (Sofi Mekšera) su uvek identično obučene (ali u različitim bojama), kao i njihovi likovi u animiranoj verziji.

  • Pored nagrađenog rada za scenografiju u filmovima, Dante Fereti je osmislio pozornice u nekim od najvećih opera, uključujući Milansku Skalu, Bastiljsku operu u Parizu i Teatro Kolon u Buenos Airesu. Osmislio je i scenografiju za brojne opere, između ostalih za Verdijevu „Travijatu“ i Pučinijevu „Tosku“ i „Boeme“.

  • Tonijem i Emijem nagrađeni koreograf, Rob Ešford, osmislio je koreografiju za Pepeljugin i prinčev ples na balu.


Fotografije pogledajte u galeriji...

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

    Kako izgledaju toalete dobre vile, Drizele i Anastazije, ko je osmislio koreografiju za Pepeljugin i prinčev ples na balu, kojim nagradama su ovenčani glumci filma... Otkrivamo vam deset zanimljivosti o filmu "Pepeljuga"!