Devojčice su pre operacije delile grudni koš i pluća, a bila su im spojena srca, dijafragma, jetra, creva i karlica. Lekarski tim u dečijoj bolnici u Hjustonu mesecima se pripremao za ovu komplikovanu operaciju, uz pomoć 3D modela bebinih organa i simulacije zahvata. 

Pure joy as a mom sees her conjoined twins separated for 1st time at @TexasChildrens - ahead on @TodayShow#NBCNEWSpic.twitter.com/de6Mkxj3DT

— Janet Shamlian (@JanetShamlian) February 23, 2015

Pogledajte i Dirljiva priča o bebama koje su se rodile držeći se za ruke (VIDEO)

"Ova operacija nije prošla bez specifičnih izazova jer su devojčice delile nekoliko sistema organa", rekao je Darel Kas, dečiji hirurg.

50 specialists, 24 hours & success as #conjoined twins start separate lives! See them ahead on @todayshow#NBCNewspic.twitter.com/f4uHzhkSwn

— Janet Shamlian (@JanetShamlian) February 23, 2015

“Zahvalni smo svima koji su se brinuli o našim devojčicama i pružili im priliku da žive odvojenim životima”, rekla je presrećna mama Eliza Mata i dodala da joj se zahvaljujući uspešnoj operaciji ostvario san. 

Ona i njen suprug imaju i petogodišnjeg sina.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.