Deda Pavle je sa praksom darivanja počeo pred kraj prošle godine, pa je u 2013. godini poklonio šest stolica, da bi ove godine broj darova bio višestruko veći.

"Prošle godine sam poklonio šest stolica, a ove godine 41 i nadam se da će svake godine taj broj biti sve veći i veći jer deca su zaista najveće bogatstvo i svakom mladom bračnom paru koji dobije prvo dete govorim da ne staju na jednom detetu, već da idu dalje", kaže deda Pavle za Tanjug.

Na ideju da malim stolicama daruje najmlađe Kisačane, kaže, došao je potpuno slučajno. Komšijama koji su dobili prinovu, uz druge darove, na babine je doneo i malu stolicu koju je napravio u svojoj radionici, a kada je video koliko pozitivnu reakciju je izazvala odmah mu je sinula ideja da bi na taj način mogao da daruje svako naredno novorođenče u svojoj varoši.

Pavle Grnja stolarskim zanatom se bavi "oduvek", dolazi iz stolarske porodice i taj "stolarski gen" nosi u sebi od rođenja, zanat je pekao dugo godina radeći u čuvenom "Javoru" i obožava stolarski posao koji je po njemu najzdraviji od svih poslova.

O deci priča sa uživanjem, kaže da ima dva sina i jednu unuku, a da obožava svu decu i da mnogi mališani iz komšiluka vrlo rado svraćaju kod njega i njegove supruge Zuzane.

Poznaju ga, kako sam kaže, svi u selu i "svi znaju da se nekom u selu rodilo dete kada ga vide na ulici da nosi malu stoličicu".

Neke njegove stolice su, kako reče, zajedno sa svojim novim malim vlasnicima "otputovale" i u Australiju, Nemačku, Austriju, Češku i Slovačku, a interesantno je da te stolice pravi i poklanja samo deci iz Kisača.

Njegove stolice razlikuju se samo u boji tapacirunga - za dečake lila, a devojčice roze, dok sedalice na stolici izrađuje na dva načina - klasične četvorougaone i u obliku srca.

Po Grnjinim rečima, poseban doživljaj je kada u kuću u kojoj je i onako veselo zbog prinove, dođe sa svojim, sada već čuvenim poklonom.

Pored pravljenja malih stolica deda Pavle je od pre nekoliko meseci počeo da pravi i minijaturne stoličice za ukras, koje takođe poklanja i naravno kome drugom nego kisačkim mališanima, a kako reče, vreme je novogodišnjih i božićnjih praznika i takav nesvakidašnji ukras baš dobro dođe kao lep novogodišnji ili božićni poklon.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.