Koliko je kreativan rad učitelja dobar temelj za bolje savladavanje gradiva, ali i za sticanje raznih veština i vrlina, najbolje pokazuje primer odeljenja četvrtog tri leskovačke Osnovne škole "Josif Kostić". 

Zaokupljeni pravljenjem ukrasa za novogodišnji bazar ne gledaju u sat i ne osećaju umor iako su roditelji pravo s posla došli ovde, a školsko zvono odavno je oglasilo kraj nastave.

Pogledajte i Velike promene u životu đaka prvaka

"Ne mislimo na obaveze koje nas čekaju kod kuće. Ovde smo posvećeni samo njima i divno nam je zajedno", kaže Olivera Ilić, roditelj.

Prvo se među decom razvilo pravo drugarstvo, a onda su se sprijateljili i njihovi roditelji koji su nedavno osnovali i klub. Ovakva slika može se videti u susret svim praznicima. Ovde se slave rođendani, Badnje veče, Osmi mart. Organizuju kvizove, igre bez granice, zajedničke izlete.

Pročitajte i Blog stručnjaka: Zašto naša deca ne vole školu?

"To bogatstvo druženja sa decom, vraćanje nas samih u vreme kada smo i mi bili deca i kada možemo da pustimo mašti na volju znači mnogo svima nama", kaže Valentina Bogdanović predsednik kluba roditelja.

Svako slovo iz azbuke su oživeli, svaku matematičku opreaciju uče na drugačiji, kretivni način. Za znanje i iz ostalih predmeta u dnevniku ređaju samo petice.

"Najvažnije je da se družimo i da delimo", kaže Luka Stojanović, učenik, a njegova drugarica dodaje da se kroz igru uče i srpski običaji.

U odeljenju ih je dvadesetšestoro, a dišu kao jedno najviše zaslugom učiteljice Dragice Antanasijević koja ih kroz kreativne radionice uči najvažnijim lekcijama u životu.

"Uči nas da budemo humani, skromni, dobri, da se družimo i da radimo zajedno", kaže Teodora Stojanović, učenica.

O vrlinama, sposobnostima i radu učiteljice Dragice mogu se čuti samo reči hvale. Dvadesetdevet godina je posvećena poslu koji mnogo voli, a rezultati uložene energije i truda vide se na svakom koraku.

"Oni daju bolje rezultate. Shvataju školu ozbiljno, kao nešto lepo. Vole da uče na kreativan način. Tako mogu i da se zabave, a ne da se sve svede na klasično bubanje", kaže Dragica Antanasijević, učiteljica.

Odlični đaci i dobri glumci. Sa predstavom "Uobraženko i Zvezdana" pobedili su na ovogodišnjoj republičkoj smotri scenskog stvaralaštva učitelja i učenika. Već se dele uloge za novi komad, a pre toga uživaće u nagradnoj ekskurziji.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.