Istraživanje koje su sproveli naučnici iz ove institucije pokazalo je da oko 12 procenata dece mlađe od tri godine (a u nekim delovima Britanije i trogodišnjaka) ima problem sa propadanjem zuba, a veruje se da je to posledica konzumiranja napitaka koji sadrže šećer.

"Kao zemlja, trebalo bi da se stidimo", rekla je dr Sandra Vajt, direktorka dentalnog zdravlja Organizacije za javno zdravlje Engleske.

Kako ona objašnjava, roditelji bi trebalo da izbegavaju da u flašice svojih beba sipaju sokove koji u svom sastavu imaju šećer jer on oštećuje zadnju stranu prednjih zuba, a karijes se dalje širi. Upravo iz tog razloga, sve je više dece ranog uzrasta kojoj su stomatolozi izvadili mlečne zubiće, a što nepovoljno utiče na rast njihovih stalnih zuba.

Problem oštećenja zuba kod dece moglo bi rešiti konzumiranje vode s fluorom, kažu iz Organizacije, ali napominju da tek 10 odsto teritorije Velike Britanije ima pristup ovakvoj vodi.

"Ljudi još uvek i u mleko sipaju šećer, a mnogo je dece koja piju i sokove", objasnila je dr Vajt. "Ponekad i zaspu s flašicom slatkog napitka u ustima."

Istraživanje je, takođe, pokazalo da veliki broj roditelja veruje da su slatki napici veoma korisni za razvoj male dece jer oni sadrže vitamine, pri tome zaboravljajući da su tu i znatne količine šećera.

Zbog svega toga, ova organizacija savetuje roditeljima da svojim mališanima nude manje količine napitaka koji sadrže šećer, kao i da izbegavaju lekove koji imaju šećer u svom sastavu.