Kada je bio star svega četiri meseca, malom Druu Tilu je dijagnostikovano retko oboljenje krvi, od kojeg trenutno boluje tek 700 ljudi širom sveta. Ovo stanje uzrokuje izrazito usporeno stvaranje crvenih krvnih zrnaca ili potpuni prestanak njihovog stvaranja, zbog čega je ovaj mališan morao da dobije koštanu srž kompatibilnog donora.

U trećoj godini života, ovaj neodoljivi dečak konačno je dobio šansu za normalan i srećan život, a u tome mu je pomogla njegova najbolja prijateljica i odani saveznik – njegova starija sestra Leksi.

VIŠE: Trogodišnjakinja donirala kosu deci oboleloj od raka

Ova desetogodišnja devojčica, naime, posmatra godinama život svog mlađeg brata – transfuzije krvi kojima se podvrgava svakog meseca i tretmane uklanjanja viška gvožđa iz njegovog srca i jetre svakog dana. Zbog toga je odlučila da ulepša Druovo detinjstvo i donirala mu svoju koštanu srž.

"Dru mi znači sve na svetu, on je tako poseban i samo sam želela da mu pomognem da ima lepši život", skromno je rekla Leksi novinarima Dejli Mejla.

Njena mama objašnjava da ona i njen suprug nisu bili kompatibilni s Druom, te nisu mogli i sami da mu pomognu, ali se Leksi pokazala kao adekvatan donor i rekla da želi da da svom bratu koštanu srž.

"Bila sam jako  uplašena jer je ona morala da prođe kroz takav proces – zdravo dete podvrgavamo anesteziji i neobičnoj operaciji", priznaje Leksina i Druova mama Helen. "Ona posle operacije nije mogla da dočeka da ustane i ode da poseti Drua."

Leksi je svom bratu donirala koštanu srž 27. juna, a ona mu je presađena istog dana. Oboje su trenutno na oporavku i odlično napreduju.

"Leksi se oporavlja odlično, istog dana je otišla kući i krenula je u školu nekoliko dana nakon operacije. Dru je primio koštanu srž istog dana i napreduje. Ovo je neverovatan proces", ponosna je i srećna mama ovih mališana.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj YuMama Fejsbuk stranici.